Kadın ya da erkek girişimciler icin başarı kazanmanın şartları farklı değildir ama kadınlar iş hayatında biraz daha şanslı.
Cunku cesaret, vizyon, dayanıklılık, detaylarla ilgilenmek yanısıra duygu zenginliğinden doğan onseziler kadınların bence, iş hayatındaki en onemli silahlarıdır.
Kadınların hangi acılardan daha guclu olduklarını birkac kalemde toplayalım:
Kucuk yaşta sorumluluk
Kız cocuklarından genellikle -erkek kardeşlerinden beklenmeyen- bir sorumluluk istenir. Etraflarına sahip olmaları, kardeşlerini ya da akrabalarını kollamaları, hatta onlara hizmet etmeleri beklenir. Bunu eleştirmiyorum. Aksine dikkatinizi cekmek istediğim nokta şu; kadınların kucuk yaşta sorumluluklar ustlenmesi, ileride iş hayatında avantajları haline gelecektir. Cunku neyi, nasıl yoneteceklerini daha kucuk yaştan oğrenmeye başlamış oluyorlar.
Bir koltukta birkac karpuz
Kendi oyunları arasında, başka sorumluluklar ustlenmekten kaynaklanan "aynı anda bir cok işi yapma" ozelliği de kadınların ustunlukleri arasındadır ki iş hayatındaki erkeklere nazaran, bir başka avantaj da budur.
Cevrenizdeki kadınlara bir bakın; telefonla konuşurken, evdeyse aynı anda ojesini suruyor olabilir, işyerindeyse muhtemelen e-maillerini okuyordur. Ya da randevulerini kontrol ediyordur. Kadınların bu pratikliği, erkeklerin coğunda bulunmaz.
Kolay iletişim
Kadınların, diğer insanlarla ilişki kurması daha kolaydır. Ustelik bu kişilerden kolayca yardım da isterler. Bunu gurur haline getirmezler. Bu nedenle de zorlukları aşarken daha kolay destek bulurlar. Erkekler ise genellikle sormak icin cok sıkışmayı beklerler, bu da işleri acısından gecikme ve bir şeylerin kaybedilmesi anlamına gelebilir.
Guclu onseziler
Duygularına guvenmek herzaman kotu değildir. Bazen iş hayatı ve girişimcilik cesaret ve onsezi gerektirir. Mesela, ulkemizde cep telefonu işine girmek icin hesap kitap yapıp, sonra yanlış iş olduğunu duşunerek girmeyen gruplar var. Ama bugun cep telefonu işi ulkenin en karlı işi durumunda.
İşte onsezi ve duyguları guclu olması kadınların diğer bir avantajıdır. Kadınlar cesur da olduklarından, genellikle kafalarına koyduklarını yaparlar. Bununla işlerin her zaman duygularla yapılabilirliğini kastetmiyorum. Elbette hesap, kitap, iş planı, butce onemli ama zaman zaman cesaret ve onsezi de onemli olacaktır.
Sabır ve dayanıklılık
İşte kadınların diğer onemli 2 ozelliği. Girişimcilik icin bu 2 ozelliğin onemi buyuk. İşi başlatmaktan daha onemliolan, surekliliğini sağlamak, sorunlar karşısında pes etmemektir. Kadınlar doğuştan sabırlıdırlar. Hedeflerine ulaşmak icin beklerler.
Muşteriler, karşılarında surdurulebilir şirketler gormeyi isteyeceklerdir. Bu nedenle kadınların dayanıklılığı avantajlarıdır. Servisin ve urun kalitesinin surekliliği de onemlidir.
Kendilerini iyi tanıtırlar
Kadınlar doğal olarak kendilerini tanıtmayı ve seslerini duyurmayı severler. Eğer yaptıkları işi seviyorlarsa da, onları durdurmak, susturmak mumkun olmayacaktır. Karşılarına cıkan potansiyel muşterilerine butun detayları bir kalemde anlatacaklardır. Ayrıca iş hayatında, kontaklarını kullanmakta da kadınlar her zaman başarılıdır. İlişkilerini kullanarak başarıya ulaşmaları zor olmaz.
Sonuc olarak: Kadın girişimci olmak gibi bir duşunceniz varsa, hic beklemeyin, hemen harekete gecin. Unutmayın, kadın olarak siz zaten avantajlısınız.
Girişimci ve kadın olmak...
Kariyer0 Mesaj
●40 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Kariyer
- Girişimci ve kadın olmak...