İki buyuk Amerikan şirketi, Intel (mikroişlemci) ve Deloitte & Touche (auditing) yeni bir uygulama başlattı: "no-mail fridays" yani "e-postasız cuma gunleri". Cumaları e-posta ile haberleşmek yasak, maksat calışanlar arasında yuzyuze goruşmeyi teşvik ederek "insani" iletişimi yeniden canlandırmak. Yine de, bu yeni konsept uzmanları heyecanlandırmışa benzemiyor.
İşte, L’Entreprise dergisinin sorularını cevaplayan danışmanlık şirketi Cegos’un yoneticisi Jean-Pierre Matta’nın yorumları: - Haftanın geri kalan 4 gunu ne olacak? Sorun e-postada değil, kotu kullanımında. Yuzyuze konuşmak yerine oturduğu yerden e-posta gondermek; herkesi sorumluluğa ortak edip kendini kurtarmak icin toplu e-postalar yollamak... Bu kotu alışkanlıklar yeni değil ama yeni teknolojilerle daha zararlı hale geliyor.
- Elektronik yazışmaların abartılmasının en onemli zararı, vakit kaybı. Her gun gelen yuzlerce e-postayı yonetmek ayrı bir bilgi ve beceri ister ki oğretilmiyor. Sağduyu yeterli değil.
- Ayrıca calışanların "yalnızlaşma" hissini kuvvetlendiriyor, insani ilişkileri olduruyor. Elektronik postayla sadece "icerik" gonderilebilir.
- İnsanlar arası iletişimin sozel (kelimeler), sozelimsi (ses, ses tonu, vurgular) ve sozel-olmayan (duruş, el kol hareketleri, mimikler) 3 bileşeni vardır. Yuz yuze konuşmada bunların payı-etkisi sırayla % 10 - % 35 - % 55’tir. Bir e-posta sadece kelimelerden oluştuğuna gore, iletişimi 10’da birine indirgiyor demektir.
- Ama e-posta notr bir iletişim aracı değildir. Alacak olanın bir insan olduğu asla unutulmamalı. Gunaydın, merhaba, nezaket cumleleri asla unutulmamalı. ’DERHAL’ diye yazmak cok saldırgan bir tutum mesela.
- Peki ne oneriyorsun, derseniz: (1) Bir e-posta gondermeden evvel mutlaka "bu mesaj, alacak olanlar icin gercekten onemli mi" diye duşunmek gerekir. (2) Bu mesajı iletmenin en iyi yolu e-posta mı? İnsandan insana ilişkinin onemli olduğu durumlarda (feed-back, anlaşmazlık, gerginlik) "sesli iletişim" şart. Elektronik mesajda yanlış anlaşılma, kendini tam ifade edememe riski cok daha yuksek. Bir de gonderilen mesajın ’KONU’ satırı iyice acıklayıcı olmalı. Alan mesajı acmadan neyi icerdiğini bilmeli ki, zaman kazansın.
- Netice olarak, calışanların e-posta kutularını doğru yonetmeyi oğrenebileceklerini duşunuyorum. Şirketler zaman kazanmak icin kullanılan e-postaların nasıl bir zaman zaman kaybına sebep olduğunu anlayınca, calışanlarını eğitmek icin yatırım yapacaktır.
Hurriyet
ABD'de Yeni Konsept No-Mail Fridays
İş ve Kariyer0 Mesaj
●44 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- İş ve Kariyer
- ABD'de Yeni Konsept No-Mail Fridays