halk ve ilişkiler dersleri halk ve ilişkiler puanları puanı bolumu puanı bolumu 2010
Kamu Yonetimi ve Halkla İlişkiler
Ulkemiz, toplumsal, siyasal ve ekonomik alanlarda hızlı bir değişim surecindedir. Bu değişim surecinde kamu yonetimi de yapılanması soz konusudur. Kamu personel rejimi bu değişimin nedenidir. Kamu yonetim surecindeki değişimin yonetsel konularda bilimsel bir zeminde incelenmesi gerekir.

Bu hızlı değişim surecinde değişime yon verme anlamında, devletin hala onemli bir etkinliğe sahip olduğu genel bir kabul gormektedir. Bunun yanı sıra devlet ve burokrasi yonetimde etkinlik ve verimliliğin artırılmasına ilişkin tartışmaların odak noktasında bulunmaya devam etmektedir.

Kamu yonetimleri icin ozellik arzeden en onemli nokta,halkın coğu zaman kamu yonetimleriyle ilişkilerin en onemli kademelerindeki gorevlilerle yuzyuze gelmek sureti ile kuruyor olmalarıdır. Halkın gozunde bu gorevliler devletin kendisidir. Bu gorevlilerin tutum ve davranışları karşısında halkın duyguları doğrudan devlet icin oluşmaktadır. Bu nokta kamu kuruluşlarının halkla ilişkilerin duzenlemesinin onemini ortaya kaymaktadır.

Kamu Yonetimi disiplini bir yonetsel sistemde karar ve politika oluşturma sureclerini inceler. Disiplin genellikle devletlerin yurutme gucu olarak duşunulur ve yerel ve ulusal yonetimler duzeyinde kamu orgutleri ile kamu politikalarının orgutlenmesi, yonetimi ve uygulanması ile ilgilenir. Dolayısıyla, disiplin, program yonetimini (planlama, karar verme, orgutlendirme, yonetme, uygulama ve değerlendirme) ve kaynak yonetimini (insan kaynakları yonetimi ve butce) icerir. (1 )

Demokratik ulkelerde kamu kuruluşlarındaki yetkili organların secilmesiyle halkın gorevi bitmemektedir. Turlu sorunların cozumunde,kararların alınmasında, bunların uygulamasında halkın yardımı, desteği ve katkısı sağlanmalıdır. ( 2 )

Halk genelde burokrasiden yakınır. İktidara gelen Hukumetler gereksiz yazışma ve kırtasiyeyi azaltacağını bir secim yatırımı olarak soylerler,ama hicbir zaman gereksiz burokrasi azalmaz ve artar. Halk bu durumdan şikayetcidir. Devlet dairelerinde işlerin iyi gitmediğini duşunulur. Bu durumun haklı yanları olmasına rağmen temel nedenin halkın devlet dairlerinde olup bitenlerden habersiz olmasının bu yakınmalarının nedenidir. ( 3 )

24 Nisan 2004’de yururluğe giren bilgi edinme hakkı, yurttaşlarımızın kamu kurum ve kuruluşların calışmaları hakkında bilgi edinmesi acısından oldukca onemlidir. Ancak bu yasanın yurttaşlarımızın yeterli şekilde faydalanmadıklarını duşunmekteyim.

Halk,devlet dairelerinde memurların neler yaptığından coğu zaman habersizdir. Bu nedenle memurların boş oturduğunu, bir memurun yapacağı işi en az uc mamurun yaptığını, sabahtan akşama kadar dairede sohbet edip hicbir şeye yaramadıklarını duşunur. Bunun nedeni halkın devlet dairelerinde yapılan işlerden haberdar edilmeyişleri, halka bilgi verilmemesidir.

Kamu yonetimlerinin bilgi vermemelerinin bir cok nedeni vardır.
- Orgutlenme yanlışlıkları,
- Gereğinden fazla merkeziyetci yapıya sahip yoneticiler,
- Bilgilendirmenin ust yoneticilere bırakılması ve bu yoneticilerin bu işi yapmazlar,
- Yetki ve sorumluluklarda yaşanan sorunlar belirsizlikler,
Kamu yonetimleri, bu davranışlarını haklı gostermek icin zaman zaman “Gizlilik” sozcuğune sığınırlar.
Bu sorunun asıl nenleri; guvensizlik, kucumsemedir. Oysa hızlı bir değişim sureci vardır. Bu değişim her alanda olmakta dunya bilgi toplumuna giderken, Mahrem konular haric kamu yoneticilerinin “Gizlilik” vb konulara sığınmaları bunların ne kadar halktan kopuk oldukları ve kamu yonetimde siyasetin etkisidir.

Kamu yonetimin halkla ilişkisi geniş olcude yuzyuze ilişkiler sonucu yurutulmektedir. Bu da bize kamu gorevlilerinin niteliklerinin onemini ortaya koyar. 2000 yıllarından once kamu gorevlilerinin seciminde siyasetcilerin tercihi ile alındığını unutmamak gerekir. Gunumuzde surdurulen en onemli hatalardan biride kamu yoneticilerinin atamalarında hukumetlerin kadrolaşma amacı ile atamalar yapmalardır.

Cok zaman kamu yonetimleri de halkın gercek istek ve gereksinimlerinden habersizdir. Demokratik alışkanlıkların yururlukte olduğu ve yerleştiği ulkelerde halk ceşitli kuruluşlar aracılığı ile ( sendikalar, basın, meslek orgutleri) isteklerini yonetime duyurmaya calışırlar. Kamu yonetimine duşen gorev bu istek ve gereksinimleri izlemek ve zamanında yerine getirmektir.

Kamu yonetimlerinde halkla ilişkilerde başarı sağlanması oncelikle yonetimin halkla ilişkiler sonucunda elde ettiği tepkilere gore kendisi icin sonuclar cıkarabilme amacında olmasına bağlıdır. ( 4 )

Kamu yonetiminde halkla ilişkilerin başarılı olunması eğitiliş,konunun onemini kavramış kişilerle olanaklıdır. Halkın tepki ve onerileri algılanmalı,geri beslenmeden faydalanmalıdır.

Kamu Yonetiminde Başarılı Bir Halkla İlişkiler İcin Dikkat Edilmesi Gerekenler;
1-Kamu yonetiminde siyasilerin etkisi azaltılmalıdır.
2-Kamu calışanların,hizmet etme duygusu taşımalıdır.
3-Gizlilik ilkesi azaltılmalı,şeffaf ve acık olunmalıdır.
4-Halkın guven duygusu kazanılmalı,halkta oluşan on yargılar giderilmelidir.
5-Halkla yuzyuze iş yapan memurların,kullandığı dil,giyim,hoşgoru konuların onemi anlatılmalıdır.
6-Memurların, empati geliştirme faydaları acıklanmalıdır.
7-Kurumlar,sevimli,temiz,duzenli bir yer haline getirilmeli,hizmet alacak kişilerin işin hangi bolumde goruleceğini kolayca anlamasını sağlayan onlemler alınmalıdır.
8-Kamu kurumları calışmalarından surekli halkı bilgilendirmelidir.

Dipnotlar
1-Referans : BOLUM HAKKINDA / Kamu Yonetimi ve Siyaset Bilimi Bolumu / ODTU
2-Nuri TOR Halkla İlişkiler ( Ders Notları ) Ankara,1971,s.1.
3-Kemal GOKCAN, Halkla İlişkiler Ders Notu Zonguldak,1998,s.23.
4-Metin KAZANCI, Halkla İlişkiler, Ank Un. SBF yayını No,459,Ankara 1980.s.70.


Kemal GOKCAN