Polis Koleji, Polis Meslek Yuksek Okulu ve Polis Meslek Eğitim Merkezine başvuru yapmak icin bazı sağlık şartları aranmaktadır. Polis Meslek Eğitim Merkezine başvurmak icin adayların bazı koşulları sağlaması gerekir. POMEM'e başvurmak isteyen adaylarda aranan şartlar:
T.C. vatandaşı olmak,Lisans ve on lisans mezunu olmak,Yuksekoğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurtdışındaki yuksekoğretim kurumlarından mezun olmak,KPSS'de bakanlık tarafından belirlenen taban puanı gecmiş olmak,18 yaşını tamamlamış olmak, 30 yaşından gun almamış olmak,Silah taşımaya veya silahlı gorev yapmaya engel bir durum taşımamak,Adayın ceza almamış olması,Kadınlar icin 162 cm, erkekler icin 167 cm'den kısa olmamak.Polis Koleji, Polis Meslek Yuksek Okulu (PMYO) ve Polis Meslek Eğitim Merkezine (POMEM) başvuru sureci şu şekilde ilerlemektedir:
Oğrenci adayı eğitim-oğretim kurumunca yapılan sınavları kazanarak asıl aday olmaya hak kazanır ve gecici kaydı yapılır.Bu sure zarfında oğrenci tam teşekkullu hastaneden sağlık raporu alır.Tum elemelerden gecen adayın kesin kaydı yapılır.Polis Koleji, PMYO ve POMEM ’e alınacak oğrencilerin belirli sağlık koşullarını sağlaması gerekir. (Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yonetmeliği II. bolum)
POMEM on sağlık testi aşamasında seyrek saclar kabul edilir. Kelliği cok olan kişiler kabul edilmez.
Yarık damak ve yarık dudak problemi olan veya ameliyatı olan,Tam ya da kısmi renk korluğu olan,Gozde goz kapağı duşukluğu, şaşılık, irislerdeki renk farklılığı, goz kapağında ameliyat veya benzeri bulgular tespit edilenler,Kulakta eşkÂl belirleyici, fonksiyon kaybına sebep olacak şekil bozukluğu olanlar,Kekemelik/konuşma bozukluğu olanlar,20 yaş dişleri haric en fazla 5 ve 5 ’ten fazla diş eksikliği olanlar, 5 ve 5 ’ten fazla eksikliğini protezle yaptıranlar,Boyunda tiroit ameliyatına bağlı iz olanlar,Solunum ya da dolaşım sistemine ait gecirilmiş ameliyat izi olanlar,Goğus ya da sırtta kendine zarar vermesiyle ya da isim/şekil cizmeyle oluşmuş izleri olanlar,Kambur olanlar,Goğus kafesine ait gozle gorulur şekil bozukluğu olanlar,Her iki kol, on kol ve parmaklarda fonksiyon kaybı, şekil bocukluğu, kısmi ya da butun uzuv kaybı, uzunluk ya da kısalık olanlar,Kollarda ve ellerde kendine zarar vermesiyle ya da isim/şekil cizmeyle oluşmuş izleri olan ve tırnak yeme alışkanlığı olanlar,Vucudun herhangi bir yerinde cilt ustu veya altında metal cisim taşıyanlar,Yazlık uniforma giyildiğinde acıkta kalan yerlerde 5 metreden eşkÂl belirleyici olduğu tespit edilen izi olanlar,Tum vucuda bakıldıktan sonra cilde ait kronik ve ilerleyici hastalığı olanlar,Ceşitli sinir sistemi hastalıkları, kas ve iskelet sistemi hastalıkları, urogenital sistem ve kadın hastalıkları, kulak burun boğaz ve ağız diş sağlığı hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları olanlar elenir. (Tedavi edilebilir hastalığı olanlar, uzuv ya da fonksiyon kaybı yaşamayan oğrenciler kabul edilir.)Kuruldaki uyeler adayın mulakat sırasında verdiği cevapların, beden dilinin, jest ve mimiklerinin herhangi bir psikolojik-patolojik belirtisi olup olmadığını değerlendirir. İleri tetkik gerektirmeyen basit muayeneyle sağlık koşullarına uymayan bulguları araştırıp tespit etme sorumluluğuna sahiptir.