Alerjik bronşit ya da diğer adıyla astım ataklarının onlenmesinde en etkin tedavinin kortizon olduğu belirtiliyor. Kortizon deyince tedavisinden ziyade yan etkileri akla geliyor. Ancak alerjik bronşit ya da diğer adıyla astım ataklarının onlenmesinde en etkin tedavinin kortizon olduğu belirtiliyor. Peki, iyileşmenin başka yolu yok mu?
Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak N. cocuk astımının, tekrarlayan oksuruk, hırıltı, nefes darlığı atakları ile seyreden kronik bir hastalık olduğunu, tekrarlayan nefes alamama durumunun sıklıkla acil servislerde sonlandığını belirtiyor. Ceşitli tedaviler sonunda acılıp evine gonderilen cocukların ise 10 gun gecmeden yeniden sıkışma ve atak yaşadığının altını ciziyor. Oncelikle atakların onlenmesinin cok onemli olduğuna değinen Prof. Dr. Yonca Tabak N. bronş yuzeyindeki yanığın iz bırakmasının kalıcı hasarlar oluşturduğunu ve ileri yaşlarda astımın kronikleşebileceğini vurguluyor.
Kortizon Nasıl Kullanılmalıdır?Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak N. tedavi amaclı surekli kortizon kullanımından, yan etkileri nedeniyle bircok ailenin korktuğunu, hatta fobi duzeyinde kacındığını belirtiyor. Ailelerin bilmediği en onemli noktanın, miligram dozunda kullanılan kortizonların, astım tedavisinde sadece ataklar sırasında kullanılmasının gerektiğini soyluyor. Kortizonlu ilacların sprey şeklinde olanlarının, havayolunun sadece yuzeyini tedavi eden mikrogram dozunda; yani tablet kortizonların binde biri dozunda kullanıldığını, kana karışma oranının ise son derece duşuk olduğunu soyluyor. Hava yolunun yuzeyinde sadece % 20sinin emildiğini ve emilen bu miktarın hızlı bir şekilde vucuttan uzaklaştırıldığını sozlerine ekliyor. Uygun dozda ve yıllarca kullanıldığında kortizona bağlı olarak yan etki gorulme olasılığının son derece duşuk olduğunu belirtiyor. Sprey kortizon tedavisinin mutlaka bir cocuk alerjisi uzmanı kontrolunde kullanılması ve kortizonlu ilacları ailelerin kafasına gore kesip başlamaması gerektiğinin altını ciziyor.
Başka Bir Tedavi Var mı?Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak N. bilinmesi gereken diğer onemli bir konunun ise kortizonlu ilacların kullanıldıkları surece etkili olduğunu belirtiyor. Kullanıldığı surece bronş yuzeyindeki yangının baskılandığını ve atakları onlediğini soyluyor. Bronşun o hale gelmesine yol acan alerjinin veya alerji dışı nedenin bulunup tedavi edilmesini oneriyor. 5 yaşından once alerji testi yapılmaz goruşunun son derece yanlış olduğunu, astım ya da alerjik bronşit tanısı almış her hastanın yaşına gore kandan veya deriden alerji testi yapılması gerektiğinin altını ciziyor. Cıkan sonucun cocuk alerjisi uzmanı tarafından değerlendirilip cocukta alerjiye sebep olan cevresel ve beslenme onlemlerinin alınması gerektiğini vurguluyor. Tum bu koşullar sağlandıktan sonra, 3-5 yıl suren dilaltı damla aşı tedavisi ile cocuğun alerjik maddeye alıştırılması sonucu hastalığa kokten cozum getirebileceğini dile getiriyor.