Gunumuzde hamburger, patates kızartması, ketcap, mayonez ve asitli icecek 5'lisi gunluk beslenmenin bir parcasını oluşturuyor. Gunumuzde hamburger, patates kızartması, ketcap, mayonez ve asitli icecek 5'lisi gunluk beslenmenin bir parcasını oluşturuyor. Ancak yapılan calışmalar gosteriyor ki haftada bir veya daha fazla hamburger tuketmek cocuklarda astım riskini belirgin bicimde arttırıyor.
Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak Nuhoğlu; son yıllarda cocukların beslenmesine giren ve hayatlarının bir parcası haline gelen, hicbir besleyici değeri olmayan, ancak cocukların yemekten mutlu oldukları, hamburger ve benzeri yiyeceklerin zaman icerisinde astım oluşmasına neden olduğunu belirtiyor. Tekrarlayan oksurukler ve hırıltılı hastalıklar geliştikce bu hastalıklardan kaynaklanan iştahsızlık oluştuğunda ailelerin sırf bir şey yesin duşuncesiyle cocuklara fast food tarzı yiyecekleri odul olarak verdiklerini gozlemlediğini soyluyor.
Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak Nuhoğlu; haftada 3 veya daha fazla hamburger tuketen cocukların astım riskinin hic tuketmeyenlere kıyasla % 40 arttığına dikkat cekiyor. Bu rakamların cok yuksek olduğunu ve cocukların beslenmesine dikkat cekmenin onemli olduğuna değiniyor. En iyi tedavinin hastalık oluşmadan once koruyucu sağlıklı beslenme olduğunun altını ciziyor.
Beslenme ve Astım İlişkisiAlerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak Nuhoğlu; gunumuz cocuklarının taze sebze meyve yemek yerine, artık yağlı, yuksek kalorili, vitamin değeri duşuk hazır gıdaları tercih ettiklerini soyluyor. Cikolata, kakaolu puding, ekmek uzerine surulen kakaolu fındık ezmeleri, kakaolu sut urunlerinin yuva ve anaokullarının beslenme listelerine girdiğine dikkat cekiyor. Cocukların sut ve sutlu gıdaları tuketmelerini sağlamak amacıyla kullanılan kakaonun, mide asit salgısı arttırdığını ve kafeinin mide başını gevşetici etki yarattığını, bu durumun da; asitli mide iceriğini yutma borusundan yukarı cıkardığını belirtiyor. Dr. Yonca Tabak, bircok dokuya zarar vererek ilerleyen mide asitinin once yutma borusunun alt ucunu yaktığını ve daha sonra yukarı cıkıp soluk borusuna ulaştığını soyluyor. Once ses telleri, ardından bronş mukozası ve hatta burun ve sinuslere kadar kactığı bilinen bu asitli iceriğin, dokularda yaptığı hasarla tekrarlayan ve uzun surede iyileşmeyen oksurukler ve hırıltılı hastalıklara neden olduğunu vurguluyor.
Cocuklarda da Reflu Olur muAlerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak Nuhoğlu; yaşanan bu durumun adının reflu olduğunu ve sağlıksız beslenme sebebiyle gunumuzde artık cocukların da yaşadığı en buyuk sorun olarak karşımıza cıktığını vurguluyor. Nedeni anlaşılamayan gece oksurukleri, ses kısıklığı, uzun sure antibiyotiklere rağmen gecmeyen balgam, iştahsızlık, karın ağrısı, mide bulantısı, geğirme, ağız kokusu ve diş gıcırdatma gibi belli belirsiz bulgularla doktor karşısına gelen cocukların coğu zaman gereksiz yere astım tedavisi gorduğunu belirtiyor. Bu gibi durumlarda cocuğun beslenmesinin yeniden duzenlenmesiyle birlikte reflunun kolaylıkla onlenebileceğini, duzenli ve sağlıklı beslenmenin tum bu solunum problemlerini ortadan kaldırmaya yeterli olacağını vurguluyor.
Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak Nuhoğlu, kafein iceren kola, cay, kahve, buzlu cay gibi iceceklerin cocukların beslenmesinden cıkarılmasını, en buyuk kafein kaynağı olan kakaonun ise artık bir sut tukettirme aracı olarak kullanılmamasını onemle tavsiye ediyor. Cikolata ve iceriğindeki kakaonun cocuklarda bir tur bağımlılık yarattığını, cocukların beslenmesinden cıkarılan bu yiyeceklerin, başta zorluk yaşansa bile zaman icerisinde sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılmasına yardımcı olabileceğini belirtiyor. İştahı acılan cocuklara tatlı gereksinimi icin bol antioksidan iceren meyve tatlıları; kuru meyve ve kuru yemişlerden yapılmış tatlılar verilebileceğini bu beslenmenin bağışıklık sistemini geliştireceğini vurguluyor. Astım ve alerjik hastalıklardan koruduğu kanıtlanan tek beslenme turunun, bol meyve, sebze ve balık iceren Akdeniz beslenme şekli olduğunun altını ciziyor.
Cocuk Beslenmesinden Uzak Tutulması Gereken 10 Gıda
Cikolata ve kakaolu gıdalarKakaolu fındık ezmeleriKolalı iceceklerCay, kahve ve buzlu cayPatates kızartması, cipsKetcapMayonezHazır meyve suları ve gazlı iceceklerHamburger, pizza, lahmacunYoğun baharat iceren sucuk, ciğ kofte vb. gıdalar