
İceriğinde bulunan kalsiyum, fosfor, demir ve cinko gibi minerallerle guclu ve sağlıklı kemiklerin oluşumuna katkı sağlayan dondurma, uzmanların onerisi. Dondurmanın sadece sıcak yaz gunlerinde değil her mevsim tuketilebileceğini belirten Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, ''Yaz tatlısı olarak bilinen dondurma, lezzetli olduğu kadar icerik yonunden de zengin. İceriğindeki kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve cinko gibi mineraller guclu ve sağlıklı kemiklerin oluşumuna katkı sağlarken, osteoporoz riskini azaltıyor" dedi.
"Dondurma En Sağlıklı Tatlılardan Biri"Kalsiyumun kemikleri guclendirdiğine işaret eden Elmacıoğlu, "Dondurmanın 100 gramında, sutten daha fazla kalsiyum var. Her yaş grubu icin gunluk kalsiyum ihtiyacı 800-bin 200 miligramdır. Buyume, gelişme cağındaki cocuklar, menopoz donemindeki kadınlar ve yaşlılarda ise daha da fazladır. Kemik sağlığı icin dondurma tuketimi onemlidir'' diye konuştu.
Dondurmanın en sağlıklı tatlıların başında geldiğini vurgulayan Elmacıoğlu, şunları kaydetti: ''Dondurma başlı başına bir sağlık besini. 100 gram baklava ortalama 400 kalori icerirken, 100 gram dondurmada sadece 174 kalori var. Dondurma, aynı zamanda protein kaynağı. Proteinler, kemikler, kaslar, kan, deri ve kıkırdak icin onemli bir besin oğesi. Doku tamiri ve yapımında gorev alır, sac ve tırnaklar icin onemli. A, B2 ve B12 vitamini iceriyor.
A vitamini, sağlıklı cilt, kemik ve bağışıklık sistemi icin onem taşıyor. B2 ve B12 vitaminleri ise enerji metabolizmasında gorev alıyor. Vucutta depo edilmeyen ve suda eriyen B grubu vitaminlerin yeteri kadar alınması gerekiyor. Ozellikle sut icmeyen, peynir, yoğurt gibi kalsiyum yonunden zengin besinlerin tuketiminde problemi olanlar, mutlaka dondurma tuketmeli. ''
Prof. Dr. Elmacıoğlu, dondurmanın guvenilir markalar veya yerlerden alınması gerektiğini sozlerine ekledi.