Turk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalcın ile Turk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk
Mide kanseri tanısı konmuş yetişkin bireylerin beslenme ve yaşam tarzına ilişkin alışkanlıklarının mide kanseri riski uzerine etkilerini değerlendirmek amacıyla Hacettepe Universitesi’nce yurutulen bir calışmada; yiyeceklere fazla tuz eklenmesinin 4.2, gun aşırı tuzlu ayran tuketiminin 1.8, tuzlu tereyağının 1.5 risk taşıdığı belirlendi.
Hacettepe Universitesi Tıp Fakultesi İc Hastalıkları Ana Bilim Dalı tarafından, Uluslararası Kanser Kontrol Orgutu(UICC) ve Turk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu’nun desteği ile bu yıl ikincisi duzenlenen ‘Uluslararası Gastrointestinal Kanserler Kongresi’ gercekleştirildi. Turk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalcın ile Turk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk kongre kapsamında bir basın toplantısı duzenledi. Kongre Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalcın, Ulkemizde geleneksel beslenme tarzının gozden gecirilmesinin gerektiğini soyledi ve “Bu nedenle ozellikle mide ve yemek borusu kanseri ulkemizde hala onemli sorun oluşturmaya devam etmektedir. Bunun onune gecmek icin beslenme tarzımız bilimsel taramadan gecirilmeli ve bu konuda halkın bilinclendirmesi gereklidir” diye konuştu.
Hızlı ve Sıcak Yemek Yenmemeli
Prof. Dr. Yalcın ise, mide kanseri acısından yemekleri cok sıcak yemenin 3.3, cok hızlı yemenin ise 5.4 kat risk yarattığı uyarısında bulunuyor. Mide kanseri tanısı konmuş yetişkin bireylerin beslenme ve yaşam tarzına ilişkin alışkanlıklarının mide kanseri riski uzerine etkilerini değerlendirmek amacıyla Hacettepe Universitesi’nce yurutulen bir calışmada;yiyeceklere fazla tuz eklenmesinin 4.2, gun aşırı tuzlu ayran tuketiminin 1.8, tuzlu tereyağının 1.5, her gun ve her oğun turşu yenilmesinin 7 kat; sucuğun haftada 1-2 kez tuketilmesinin 3, haftada 1-2 kez hamur tatlısı tuketilmesinin 7.5 kat risk taşıdığı belirlendi. Calışmada, yeşil yapraklı sebzelerin, soğan ve sarımsağın gunde bir kez tuketilmesinin ise mide kanseri riskini azaltığı, helikobakter piloriden korunulması ve tanı halinde mutlaka tam tedavinin şart olduğu ifade edildi. Prof. Dr. Şuayib Yalcın, beslenme şekli ile mide kanserinin birbiri ile ilişkili olduğunu belirterek, mide kanserinde tedavi seceneklerinin kısıtlı olduğunu, bu nedenle koruyucu hekimliğin onem kazandığını vurgulayan Yalcın, beslenme şekli, yaşam tarzı değişikliği ve tutun kullanımının sonlandırılması ile riskin onemli olcude azaltılabileceğini ifade etti.
Mide Hastalıkları Kansere Yol Acabiliyor
Calışmada, tanı almadan once mide kanserli hastaların yuzde 55.7′sinde bir ya da daha fazla tanı konmuş mide hastalığının varlığı dikkat cekiyor. En sık gorulen mide hastalıklarının başında yuzde 50.9 gastrit ile yuzde 44.1 ulser geliyor. Mide kanserli hastaların yuzde 12.3′ne, kontrol grubundakilerin ise yuzde 8.5′inin ailesinde mide kanseri oykusu bulunuyor.
Şeker Hastalığıyla Karıştırılan Tumor’e Dikkat
Kongre Başkanı Prof. Dr. Yalcın ayrıca, son 10 yılda gorulme sıklığında bir artış yaşanan Gastroenteropankreatik Noroendokrin Tumor, kısa adıyla GEP- NET’lerin sindirim sisteminde yer alan bir grup hucreden kaynaklandığını soyledi. Turkiye’de gorulme sıklığı ile ilgili istatistikler net bilinmemekle birlikte ABD’de 100 binde 5 civarında olduğunu belirten Prof. Dr. Yalcın, GEP- NET’in oldukca yavaş seyirli bir kanser turu olduğuna dikkat cekti.
Hastaların bir kısmında tipik bulgular carpıntı, terleme, yuzde ateş basması, kızarıklık, ishal, şeker duşukluğu atakları gibi belirtilere rastlandığını kaydeden Prof. Dr. Yalcın, endoskopik, radyolojik ve nukleer tıp tanı yontemleri, idrar ve serum testleriyle tumorun goruntulenmesinin yararlı olduğunu kaydetti.
Kanser Konusunda Yanlış Ve Korkutucu İmajlar Oluşturulmamalı
Prof. Dr. Yalcın ayrıca; “Kanser icin kullanılan amansız hastalık tanımı artık doğru değildir. Ozellikle sistemik tedavilerde yaşana gelişmeler ileri evredeki hastalarda tam iyileşme sağlamasa bile yaşamın uzamasına ve daha kronik bir seyir izlemesine neden olmaktadır. Erişkin yaşta gorulen tum kanserlerin ucte ikisi başarı ile tedavi edilmektedir. Bu oran cocukluk cağında %80’lere ulaşmaktadır.” diye konuştu.
2030 Yılında Kanser Gorulme Sıklığı 26 Milyon Kişiye Cıkacak
Turk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk,Gastrointestinal kanserlerin onemini ilk olarak Turkiye’ye kendilerinin tanıttığını, bu sebeple onemi Turkiye’de yaygın olarak bilindiğini soyledi. Prof. Dr. Kutluk şunları soyledi: “2030 yılında Dunyada, sadece nufus artışından dolayı şu anda 12-13 milyon kişide gorulen kanser hastası sayısı 26 milyona cıkacak. Aynı zamanda şu anda her yıl 6–7 milyon kişiyi kanserden kaybederken 2030 yılında 17 milyona cıkacak. Problem şurada, bir taraftan Tıp dunyasında kanser alanında yenilikler ve tedaviler coğalıyor, taramalar artıyor ama bir taraftan da kanserden olen sayısı aynı orantıda artıyor. 1940 ve 1950’li yıllarda kanserde tedavi yuzde 20 oranındayken doğru yerde doğru tedavi almakla birlikte gunumuzde tedavi oranı yuzde 70’lere kadar ulaştı. Bizim konumuz olan sindirim sistemi kanserleri dunyada onem sırasında 3. sırada yer almakta. Korunması ve erken teşhisi mumkun olduğu halde dunyada her yıl 1.3 milyon kişi sindirim sistemi kanserlerine yakalanmakta.
Sindirim Sistemi Kanserleri Dunyadaki Kanserlerin 1/3 Unu Oluşturuyor ve İnsanlar Oluyor
Dunya Sağlık Teşkilatı verilerine gore; 2025 yılına kadar biz bulaşıcı olmayan hastalıklardan olumleri yuzde 25 azaltabiliriz. En başta gorulen dort hastalık olarak Kanser, Kalp, Diyabet ve Kronik Solunum Yolu Hastalıkları. Bu dort hastalığın ortak nedenine baktığımız zaman şu noktalarda yoğunlaşıyoruz, 1- Tutun kullanımı, 2- Beslenme, 3- Alkol, 4- Cinsel aktivite. Sindirim sistemi kanserleri dunyadaki kanserlerin 1/3 unu oluşturuyor ve insanlar oluyor, kotu nokta bu ama geleceğe yonelik Turkiye’de bu konunun onemli savunucularından biriyiz. Bilirkişi olarak bunu Turkiye’de takip edeceğiz. Kanserden korunma icinde sindirim sistemi kanserleri olağanustu fırsat sunuyor, cunku kalın bağırsak kanseri, mide kanseri hem korunmanın hem erken tanının hem de tedavinin yani kansere karşı butun stratejilerin işe yaradığı kanser turudur.”