İslam ’da hasta ziyaretinin onemi ve fazileti nedir? Hasta ziyareti ile ilgili hadisler...Rebî bin AbdullÂh şoyle anlatır:
“Hz. Hasan ile birlikte KatÂde ’ye hasta ziyÂretine gittik. Hz. Hasan hastanın başucuna oturdu ve ona hÂlini hatırını sordu. Sonra da ona şoyle dua etti:
“AllÂh ’ım, kalbine şif ver, hastalığına da şif ver!” (BuhÂrî, el-Edebu ’l-mufred, no: 537)
MUSLUMANIN MUSLUMAN UZERİNDEKİ HAKLARI Hasta ziyÂreti, CenÂb-ı Hakk ’ın cok rÂzı olduğu ve buyuk mukÂfatlar vaad ettiği bir amel-i sÂlihtir. Bu hususta pek cok hadîs-i şerîf vardır. Birkacı şoyledir:
“Muslumanın, Musluman uzerindeki hakkı beştir: SelÂm almak, hasta ziyÂret etmek, cenÂzenin arkasından yuruyup (namazını kılmak ve defniyle meşgul olmak), dÂvete icÂbet etmek ve aksırana «YerhamukellÂh: Allah sana merhamet eylesin!» demek.” (BuhÂrî, CenÂiz 2; Muslim, SelÂm 4)
“Hasta ziyÂretinde bulunan kimse, donunceye kadar cennet yolundadır.” (Muslim, Birr, 39)
“AllÂh TeÂlÂ, kıyÂmet gununde şoyle buyurur:
«–Ey Âdemoğlu! Hastalandım, Ben ’i ziyÂret etmedin!» Âdemoğlu:
«–Sen Âlemlerin Rabbı iken ben Sen ’i nasıl ziyÂret edebilirdim?» der. AllÂh TeÂlÂ:
«–Falan kulum hastalandı, ziyÂretine gitmedin. Onu ziyÂret etseydin, Ben ’i onun yanında bulurdun. Bunu bilmiyor musun?...” (Muslim, Birr, 43)
SABAHLARI HASTA ZİYARET ETMENİN FAZİLETİ Saîd bin IlÂka diyor ki:
“Hz. Ali (r.a) bir sabah elimi tuttu:
«–Haydi, seninle Hasan ’a hasta ziyaretinde bulunalım!» dedi, gittik. Ebû Mûs ’yı hastanın yanında bulduk. Hz. Ali (r.a) ona:
«–Ey Ebû MûsÂ! Hasta ziyareti niyetiyle mi yoksa normal bir ziyaret icin mi geldin?» diye sordu. Ebû Mûs (r.a):
«–Hayır, bilÂkis hasta ziyareti icin geldim» dedi. Bunun uzerine Hz. Ali (r.a) şoyle buyurdu:
«‒Resûlullah Efendimiz ’i şoyle buyururlarken işittim:
“Bir Musluman, hasta olan bir Musluman kardeşini sabahleyin ziyarete giderse, yetmiş bin melek akşama kadar onun icin istiğfar eder, rahmet diler. Eğer akşamleyin ziyaret ederse, yetmiş bin melek onun icin sabaha kadar istiğfar eder, rahmet diler. Ve o kişi icin Cennet ’te derlenmiş meyveler de hazırlanır.»” (Tirmizî, CenÂiz 2/969. Ayrıca bkz. Ebû DÂvûd, CenÂiz 3; İbn-i MÂce, CenÂiz 2)
Kaynak: Dr. Murat Kaya, Hz. Hasan Ve Hz. Huseyin ’den 111 Hayat Olcusu, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan