Unuttuğumuz ya da coğu zaman orf ve adetlerimizden dolayı yapmadığımız bir sunnettir "seni seviyorum" diyebilmek. Sevdiği insana “Ben seni seviyorum” diye sevgisini bildirmek sunnettir. Sevdiklerinize sevdiğinizi soylemek de bir ibadettir.Ebû İdris el-HavlÂnî rahımehullah ’dan şoyle dediği nakledilmiştir:

Dımaşk mescidine girmiştim. Bir de ne goreyim, gulec yuzlu bir delikanlı ve başına toplanmış bir grup insan. Bunlar bir konuda goruş ayrılığına duştuler mi hemen o delikanlıya başvuruyor ve fikrini kabulleniyorlardı. Bu gencin kim olduğunu sordum. “Bu MuÂz İbni Cebel radıyallahu anh ’tır” dediler.

Ertesi gun erkenden mescide koştum. Baktım ki o genc benden evvel gelmiş namaz kılıyor. Namazını bitirinceye kadar bekledim sonra onune gecerek selÂm verdim ve:

- Allah ’a yemin ederim ki ben seni seviyorum, dedim.

- Allah icin mi seviyorsun? dedi.

- Evet Allah icin, dedim. O yine:

- (Gercekten )Allah icin mi seviyorsun? dedi. Ben de:

- Evet,( gercekten) Allah icin seviyorum, dedim.

Bunun uzerine elbisemden tutarak beni kendisine doğru cekti ve şoyle dedi.

- Kutlarım seni. Zira ben Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ’i şoyle buyururken dinledim:

“Allah TeÂlÂ, “Sırf benim icin birbirini seven, benim rızÂm icin toplanan, benim rızÂm uğrunda birbirini ziyaret eden ve sadece benim rızÂm icin sadaka verip iyilik edenler, benim sevgimi hakederler” buyurmuştur.” (Muvatta ’, Şa ’r 16)

ALLAH İCİN SEVDİĞİNİZE SEVDİĞİNİZİ SOYLEYİN

Hz. Peygamber ’in vÂli, Kur ’an muallimi ve komutan olarak gorevlendirdiği buyuk sahÂbî MuÂz İbni Cebel ’i Dımaşk mescidinde, halkın rağbet halkası icinde goren ve tanıyan Ebû İdrîs ’in duyduğu heyecan ve ona bir an once kavuşmak, sevgisini ve saygısını sunmak icin gosterdiği tatlı telaş ne kadar hoş değil mi? Ne demişler: “Altının kıymetini sarraf bilir”.

Bu buyuk tÂbiî, yakaladığı buyuk fırsatın heyecanı ile mescide er-kenden koşmuş, fakat sevdiği buyuk sahÂbînin kendisinden daha erken davranıp onceden geldiğini ve nÂfile namaz kılmakta olduğunu gormuştur. Ona duyduğu saygıdan oturu bir koşeye cekilerek namazını bitirmesini beklemiş ve sonra yine son derece edepli davranarak tam onune gecmiş ve selÂm verdikten sonra “Ben seni seviyorum” diye sevgisini arzetmiştir. Hz. MuÂz ’ın “Allah icin mi seviyorsun?” diye tekrar tekrar sorması, sevgideki kalitenin ne olması gerektiğini gozler onune sermektedir. Ebû İdrîs ’teki sevgisinin, beklenen kaliteye sahip olduğunu tesbit edince de, ona buyuk mujdeyi vermiştir. Allah icin beslenen sevginin karşılığı, Allah tarafından sevilmektir.

Bu sonucu, Hz. Peygamber, acıklamakta olduğumuz hadîs-i kudsî ile bildirmiştir. Demektir ki Allah rızÂsına yonelik her duygu ve yapılan her iş, Allah ’ın sevgisini kazanmakla sonuclanmaktadır. Bu buyuk bir mutluluktur. O halde mu ’minler, sevgilerinde ve işlerinde “Allah icin” olma ozelliğini yakalamaya bakmalıdırlar.

HADİSTEN OĞRENDİKLERİMİZ

1- Sevdiği insana “Ben seni seviyorum” diye sevgisini bildirmek sunnettir.

2- Allah icin birilerini sevmenin ve ilişkilerini bu uğurda geliştirmenin mukÂfatı, Allah ’ın sevgisini kazanmaktır.

3- Beşerî ilişkilerde ahlÂkî kurallara uymak, olgunluktan kaynaklanır.

Kaynak: Riyazus Salihin - Hadis-i Şerif Tercumesi, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan