Bosnalı minare ustası Ramiz Ahmetovic, 15 yıllık meslek hayatında 170'inci minaresini inşa ediyor.

Bosna Hersek'in nadir minare ustalarından biri olan Ramiz Ahmetovic, 15 yıllık meslek hayatında 170'inci minaresini inşa etmenin gururunu yaşıyor.

Ulkenin orta kesimlerindeki Gornji Vakuf yakınlarında bulunan Duradbegovic Dolac'ta, 170'inci minaresini inşa eden 52 yaşındaki Ahmetovic, AA muhabirine yaptığı acıklamada, mesleğini ve işine olan sevgisini anlattı.

Duradbegovic Dolac'ta inşa ettiği minarenin, bolgenin 35 yıllık minare hasretini sonlandıracağını soyleyen Ahmetovic, inşa edilen minarenin bolge halkı icin manevi anlamda buyuk oneme sahip olduğunu vurguladı.

Ahmetovic, Bosna Hersek'te sayılı minare ustası bulunduğuna dikkati cekerek "Bu işi aşkla yapıyorum. Ulkede bu işle uğraşan cok fazla kişi yok. Bildiğim kadarıyla minare inşa eden 6-7 firma bulunuyor." dedi.

Hayatta tesaduflere inanmadığını soyleyen Ahmetovic, "Durust olmam gerekirse hayalimdeki meslek bu değildi ama Allah boyle olmasını istedi. Kader, yolumu cizdi ve bugunlere geldim. Bazı insanlar eğitimde ve bilimde iyidir. Bize duşen gorev de minareler inşa ederek İslam toplumunun gucune guc katmak." diye konuştu.
EN YUKSEK MİNARESİ 52 METRE

İlk minaresini 15 yıl once Boljkovac'daki camide inşa ettiğini belirten Ahmetovic, o gune kadar inşaat işinde edindiği tum tecrube, bilgi ve yeteneği yaptığı bu ilk minareye yansıttığını, bu nedenle de o minarenin kalbinde ayrı bir yere sahip olduğunu ifade etti.

Ahmetovic, Novi Travnik'teki Carşı Camisi'nin 52 metre uzunluğundaki minaresinin ise bugune kadar yaptığı en uzun minare olduğunu kaydederek "Bunun gibi yuksek olan minareler, en guzelleridir. Cunku genellikle şerefeleriyle tanınır, dikkat cekerler." dedi.

Mimarinin modernleşmesiyle camilerin şekillerinde de tarz değişikliğine gidilmeye başlandığına işaret eden Ahmetovic, camilerin mimarisinde Doğu stilinin kullanılması gerektiğini, zira bunun en iyi stil olduğunu savundu.

Ahmetovic, inşa ettiği minarelerle arasındaki bağa işaret ederek "İnşa ettiğim her minarede kendimden bir parca bıraktım. Bunlar kimi zaman gozle gorulemeyecek kadar ufak bir detay oluyor." ifadesini kullandı.

Meslek yaşantısı boyunca birkac istisna dışında hicbir zaman bire bir minareler inşa etmemeye ozen gosterdiğini soyleyen Ahmetovic, Bosna Hersek'teki neredeyse tum muftuluklerle calıştığını aktardı.
İSVEC'TEN TEKLİF ALDIK

Ahmetovic, Bosna Hersek'i karış karış dolaştığını, belli bir sure Karadağ'daki cami minarelerinin onarımına da yardım ettiğini, bir sure once İsvec'ten de minare yapımı icin teklif aldığını ifade etti.

Tamamladığı her minarenin ardından icini tarif edilmez bir hissin kapladığını belirten Ahmetovic, "Bu sıradan bir his değil. Hani futbolcular golunu atar da kendilerini başarılı hisseder ya, onun gibi. Mutluluktan ucmaktan cok, ruhumu beslenmiş hissediyorum." dedi.

Ahmetovic, inşa ettiği minarelerin yanından gecerken dahi cok heyecanlandığını ve bu hissiyat nedeniyle mesleğine aşık olduğunu soyleyerek ayrıca inşa ettiği her onuncu minare icin hicbir ustalık ucreti almadığını sozlerine ekledi.
Kaynak: AA

İslam ve İhsan