Sahabeler Peygamber Efendimizin (s.a.v) her an yanında bulunmaya gayret gosterir sorularla Efendimizden istifade ederlerdi. Boyle bir gunde Peygamberimizden (s.a.v) tavsiye isteyen bir sahabiye Efendimizin cevabı...“Ey insanlar! AllÂh ’a tevbe edip O ’ndan af dileyiniz. Zira ben O ’na gunde yuz defa tevbe ederim.” (Muslim, Zikir, 42) buyuran Allah Rasûlu ’nu ornek almalı ve istiğfarı gonlunde ve dilinde bir vird hÂline getirmelidir.
MuÂz bin Cebel -radıyallÂhu anh- şoyle anlatır:
Rasûl-i Ekrem -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- Efendimiz ’e:
“–YÂ RasûlÂllah! Bana bir tavsiyede bulunun?” dedim.
Allah Rasûlu -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- şoyle buyurdular:
“–Gucunun yettiği kadar AllÂh ’a karşı takv sahibi ol! Her taşın ve her ağacın yanında AllÂh ’ı zikret! İşlediğin kotu işten dolayı da gizlisine gizlice, acığına acıkca tevbe et!” (Heysemî, X, 74)
Yine Rasûlullah -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- Efendimiz ’in bildirdiği uzere tevbe kapısı da Guneş Batı ’dan doğuncaya kadar acık kalacaktır.[2] Ayrıca CenÂb-ı Hakk ’ın tevbe eden kulu dolayısıyla ne kadar cok sevindiğini, yine Efendimiz -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- şoyle haber vermektedir:
“Kulunun tevbe etmesinden dolayı Allah TeÂl ’nın duyduğu sevinc, sizden birinin ıssız colde kaybettiği devesini bulduğu zamanki sevincinden cok daha fazladır.” (BuhÂrî, DaavÂt, 4; Muslim, Tevbe, 1, 7, 8)
Unutmamalı ki;
“Henuz gencim, daha onumde cok uzun yıllar var, daha sonra tevbe edip hÂlimi ıslah ederim, Allah da affeder…” deyip; ibadetleri, sÂlih amelleri ve tevbeyi -gelip gelmeyeceği mechul olan- yarınlara ertelemek, buyuk bir gaflettir. CenÂb-ı Hak biz kullarını bu hatÂya duşmekten şoyle îkaz buyurur:
“Sakın şeytan, AllÂh ’ın affına guvendirerek sizi kandırmasın!” (Bkz. LokmÂn, 33)
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Şebnem Dergisi, Yıl: 2020 Ay: Ocak Sayı: 179

İslam ve İhsan
TAKVA NEDİR VE NASIL YAŞANIR?