En yuce makamlardan biri olan şehîtlik, kişinin bircok gunahına kefaret olduğu halde bir sahabiyi kurtaramamıştır.Hayber ’de elde edilen ganîmet, orada bulunsun veya bulunmasın, Hudeybiye seferine katılanlar arasında taksîm edildi. Cunku, AllÂh TeÂl Hayber ganîmetini, Hudeybiye seferine katılan Muslumanlara Fetih Sûresi ’nin yirminci Âyetiyle va ’detmişti.[1]
Omer bin HattÂb -radıyallÂhu anh- şoyle anlatır:
“Hayber Gazvesi gunu idi. Nebî -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- ’in ashÂbından bir grup geldi ve:
«–Falanca şehîd, falanca da şehîd!» dediler. Sonra bir adamın yanından gecerken:
«–Falanca kimse de şehîd olmuş!» dediler.
Efendimiz -aleyhissalÂtu vesselÂm-:
«–Hayır! Ben onu, ganîmet mallarından haksız yere aldığı bir hırka icinde cehennemde gordum.» buyurdu.” (Muslim, Îman, 182)
GUNAHA KEFARET OLAN MAKAM En yuce makamlardan biri olan şehîtlik, kişinin bircok gunÂhına keffÂret olduğu hÂlde, Âmmenin malına hıyÂneti ve kul hakkını ortadan kaldıramamaktadır. Bu sebeple Peygamber Efendimiz, şehît olduğu haber verilen bu sahÂbînin, ganîmet malları henuz paylaşılmadan onlardan aldığı bir hırkadan dolayı, cehennemde yandığını bildirmiş, Âmme malına ihÂnetin ve kul hakkının affedilmeyeceğini ummetine oğretmiştir.
CEHENNEME DUŞEN SAHABİ Peygamber Efendimiz ’in hizmetini goren Mid ’am isminde zenci bir kole vardı. Onu RifÂa bin Zeyd hediye etmişti. Efendimiz ’in yukunu indirdiği sırada, nereden geldiği belli olmayan bir ok isÂbet edip olumune sebep oldu. Muslumanlar:
“–Ey Mid ’am! Cennet sana mubÂrek olsun! Ya RasûlallÂh, hizmetcine şehîtlik mubÂrek olsun!” diyerek gıpta ve tahassurlerini ifÂde ettiklerinde AllÂh Rasûlu -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem-:
“–Hayır! Oyle değildir. Varlığım kudret elinde bulunan AllÂh ’a yemin ederim ki, Hayber gunu ganîmet malları paylaşılmadan once aldığı bir kilim, şu anda onun uzerinde alev alev yanmaktadır!” buyurdu. Bunu işiten Muslumanlar cok korktular. Bir adam Rasûl-i Ekrem Efendimiz ’e bir veya iki ayakkabı bağı getirdi:
“–YÂ RasûlallÂh! Ben de ganîmet malları boluşulmeden ayakkabılarım icin bu bağları almıştım.” dedi.
Peygamber Efendimiz:
“–Sana da cehennem ateşinden bir veya iki bağ (yÂni bunlardan dolayı azap) var.” buyurdu. (BuhÂrî, EymÂn, 33; Muslim, Îman, 183)
[1] VÂkıdî, II, 684.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Hz. Muhammed Mustafa 2, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan