İki samimi arkadaşı yol ayrımına goturen ince cizgi.CenÂb-ı Hak buyuruyor:
“Her canlı olumu tadacaktır. Ve ancak kıyamet gunu yaptıklarınızın karşılığı size tastamam verilecektir. Kim Cehennemden uzaklaştırılıp Cennete girerse o, gercekten kurtuluşa ermiştir. Bu dunya hayatı ise aldatma metÂından başka bir şey değildir.” (Âl-i İmrÂn, 185)
Resûlullah buyurdular:
“Allah TeÂl sizin yuzlerinize ve mallarınıza değil, kalplerinize ve amellerinize bakar.” (Muslim, Birr, 34)
İKİ YOL Mısır ’da iki samimi arkadaş vardı. Biri, nerede Âlim, Ârif, sÂlih bir kimsenin bulunduğunu haber alsa, hemen dizinin dibinde sÂdık bir talebe olur, boylece gonul Âlemini ihy edebilmek icin, var gucuyle ilim ve takv tahsilinin peşinde koşardı. Diğeri ise, zamanla hırsının esiri oldu. HelÂl-haram demeden mal toplamanın gayreti icine girdi. Hatt insanların gonullerini yıkmak pahasına, servetini buyutebilmenin yollarını araştırdı.
Bir vakit sonra, ilim ve takv hayatını, kendisine Âhiret azığı edinen kişi asrın allÂmesi; diğer taraftan mal toplayan muhteris ise, Mısır'ın en zengin adamı ve mÂliye vekili oldu. Dunyevî bakımdan eriştiği bu yuksek makÂmı kendisine taht edinen ve boylece gonul gozunu kor eden bu zavallı, eski samimî arkadaşının mÂnevî yuksekliğini idrÂk edemedi. İnsanların kıymetini, sırf dunyevî plÂnda aramaya alıştığından, onu kucumsedi.
Hatt iflÂh olmaz kibrinden dolayı, bir keresinde eski arkadaşına hakaret nazarlarıyla bakıp, vîrÂneye donmuş olan kendi gonul dunyasının alcak seviyesini ifşÃ‚ edercesine ona şoyle soyledi:
“-Ben gorduğun gibi buyuk ve değerli bir saltanata ulaştım, sen ise fakir ve garip olarak kaldın!”
FİRAVUN ’LA HAMAN ’IN MİRASI HÂzık bir gonul tabîbi ve sÂlih bir Âlim olan arkadaşı ise, gonul ufkunun enginliğini aksettiren şu hikmetli ve nukteli cevapla arkadaşına mukÂbelede bulundu:
“-Eski arkadaşım! Sana dostÂne bir nasihatim olacak. Ben, insanlığa hidÂyet rehberleri olarak gonderilen Peygamberlerin pek değerli mîrasına nÂil oldum; CenÂb-ı Hakk ’ı kalben tanımanın feyz ve rûhÂniyetinden hisse almaya başladım. Bu sebeple Rabbime ne kadar hamd edip şukretsem az! Sen ise, hak-hukuk gozetmeden mal topladın, gonul kırdın, mazlûmu ezdin; boylece Firavun ’la HÂmÂn ’ın mîrasına, yani Mısır ulkesine sahip oldun.”
Kaynak: Osman Nûri Topbaş, Şebnem Dergisi, Sayı: 94
İslam ve İhsan
TAKVÂ SAHİPLERİNİN OZELLİKLERİ NEDİR?