Hudhud'un Hz. Suleyman'a (a.s) getirdiği haber neydi? Hudhud kuşu ve Hz. Suleyman'a (a.s) gelen haber...SuleymÂn -aleyhisselÂm-, Mescid-i Aks ’nın inşaatının bitmesiyle, ruzgÂr, cinler, insanlar, kuşlar ve diğer vahşî hayvanlardan meydana gelen ordusu ile birlikte Mekke ’ye doğru bir yolculuk yaptı. Hazret-i Muhammed -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- Efendimiz ’in Mekke ’yi teşrîf edeceklerini de haber verdi. Oradan San ’a şehrine gecti. Gorduğu guzel bir vÂdîde namaz kılmak istedi. Bu arada Hudhud, onlar namaz kılana kadar etrÂfı dolaşmak arzusuyla ordudan ayrıldı. Orada rastladığı diğer hudhud kuşlarının arasına karıştı. Gittiği yerlerde gorduğu manzaralar karşısında hayran kaldı. Obur hudhud kuşları, onu Belkıs ’ın sarayının bahcelerinde gezdirdiler.
Bu sırada SuleymÂn -aleyhisselÂm-, abdest suyu bulması icin Hudhud ’u aradı. Cunku Hudhud ’un vazîfesi, abdest almak icin su bulunan mıntıkaları bildirmekti. SuleymÂn -aleyhisselÂm- ne kadar aradıysa da Hudhud ’u bulamadı. Âyet-i kerîmelerde bu hÂl şoyle bildirilir:
“(SuleymÂn) kuşları teftiş etti ve şoyle dedi: «Bana ne oluyor ki Hudhud ’u goremiyorum? Yoksa kayıplara mı karıştı?»” (en-Neml, 20)
Once, “Bana ne oluyor ki, Hudhud ’u goremiyorum?” diyerek şefkatle Hudhud ’u arayan SuleymÂn -aleyhisselÂm-, onun kendisinden izinsiz olarak ayrıldığını oğrenince, ordusundaki disiplin kÂidesinin gereği olarak bu defa şoyle dedi:
“Ya bana (mÂzeretini gosteren) apacık bir delil getirecek, ya da onu şiddetli bir azÂba uğratacağım, yahut boğazlayacağım!” (en-Neml, 21)
HUDHUD'UN HZ. SULEYMAN'A (A.S) GETİRDİĞİ HABER “Cok gecmeden (Hudhud) gelip: «Ben, Sen ’in bilmediğin bir şeyi oğrendim. Sebe ’den sana cok doğru (ve muhim) bir haber getirdim!» dedi.” (en-Neml, 22)
Sebe ’, Yemen ’de dedelerinin ismiyle anılan bir kabîlenin adıdır. Sebe ’ şehri, Belkıs ’ın hukmettiği ulkenin başkenti idi. Âyet-i kerîmede buyrulur:
“And olsun Sebe ’ kavmi icin oturduğu yerlerde buyuk bir ibret vardır. Biri sağda, diğeri solda iki bahceleri vardı. (Onlara

Hudhud, gorduklerini SuleymÂn -aleyhisselÂm- ’a anlatmaya devÂm etti:
“Gercekten, onlara (Sebe ’lilere) hukumdarlık eden, kendisine her şey verilmiş ve buyuk bir tahtı olan bir kadınla karşılaştım.” (en-Neml, 23)
“Onun ve kavminin, AllÂh ’ı bırakıp guneşe secde ettiklerini gordum. Şeytan, kendilerine yaptıklarını suslu gostermiş de onları doğru yoldan alıkoymuş. Bunun icin hidÂyeti bulamıyorlar.” (en-Neml, 24)
“(Şeytan) goklerde ve yerde gizleneni acığa cıkaran, gizlediğinizi ve acıkladığınızı bilen AllÂh ’a secde etmesinler (diye boyle yapmış). (HÂlbuki) yuce Arş ’ın sÂhibi olan AllÂh ’tan başka ilÂh yoktur.” (en-Neml, 25-26)
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Nebiler Silsilesi-3, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan