Kulun musibete sevinmesi, nimete sevinmesi gibi olduğunda Allah ’tan razı olmuş demektir. Cunku ikisi de Allah ’tandır.CenÂb-ı Hak buyuruyor:
“İnsanlardan bazıları Allah'tan başkasını Allah'a denk tanrılar edinir de onları Allah'ı sever gibi severler. İman edenlerin Allah'a olan sevgileri ise (onlarınkinden) cok daha fazladır. Keşke zalimler azabı gordukleri zaman (anlayacakları gibi) butun kuvvetin Allah'a ait olduğunu ve Allah'ın azabının cok şiddetli olduğunu onceden anlayabilselerdi.” (Bakara, 165)
Resûlullah buyurdular:
“Allah ’ım! Sana teslim oldum, ben sana inandım, sana dayandım. Yuzumu gonlumu sana cevirdim, senin yardımınla duşmanlara karşı mucÂdele ettim.” (Muslim, Zikir 67. BuhÂrî, Teheccud 1, Tevhîd 7, 8, 24, 35

İLAHİ AŞKA ULAŞAN KADINBir gun MÂlik bin Dinar, SÂbit Benan ’la birlikte Rabia Hatun ’un yanına giderler.
Rabia Hatun, MÂlik bin Dinar ’a şoyle der:
“-Soyle bana, nicin Allah ’a ibÂdet edersin? Buna cevap olarak Malik bin Dinar şoyle der:
“-Cennete muştÂkım.” Buna bir cevap vermeden Rabia hemen SÂbit ’e donup:
“-Oğlum, sen kulluk etmekte Allah ’tan ne istiyorsun?” deyince; SÂbit:
“-Cehennemden korkuyorum” diye cevap verir. Bundan sonra Rabia Hatun konuşmaya başlar:
“-Malik, sen yalnız bir şeye tamaan calışan işciye benziyorsun. SÂbit! Sana gelince; sopa korkusundan iş tutan amele gibisin.” Bu sozler MÂlik ve SÂbit uzerinde derin tesir yaptı. Sebebini sordular.
“-Ya Rabia! Sen nasıl ibÂdet edersin ki?” Rabia Hatun bunlara şu cevabı verdi:
“-Allah sevgisi ve ona karşı bol şevk ve aşk.”
Yine Rabia Hatun İlahî aşkın kendisini sarması halinde o yuce makamda Allah ’a şoyle niyaz ediyor.
“Ya Rabbi! Sana kulluğum, eğer Cehennem korkusundan ise beni ebediyyen Cehennemden cıkarma. Eğer sana kulluğum Cennete girmek icinse bana Cennet yuzu gosterme.”
Kaynak: SÂdık DÂnÂ, Altınoluk Sohbetleri 1, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan