Tarihimizden alacağımız cok tecrubeler, dersler ve ibretler nelerdir? Bu kazanımlardan yoksun bir şekilde gelişen toplum hangi sıkıntılar ile yuzyuze kalmaktadır? Cozumleri nelerdir?Tarihimizden alacağımız cok tecrubeler, dersler ve ibretler vardır.
Fatih devrinde; bir medreseye, talebeleri imtihan etmek icin, Rum kızları gonderilir. O talebeler, nefislerine uymamak icin sobadaki ateşleri ellerine alır ve cehennem azÂbını kendilerine hatırlatarak, iffetlerini korurlar. Gunumuzde ise; tÂciz, tecÂvuz ve iğfaller, iffetsiz hayatlar hangi seviyededir?
Tarihimizde «NizÂmiye», «Enderun» ve benzeri muazzam eğitim muesseseleri kuran; dÂrulkurrÂ, dÂrulhadis, dÂruşşifÂ, dÂruleytÂm ve benzeri sayısız mektepler vucuda getiren; toplumun terbiyesi icin de dergÂh ve tekkeler inşÃ‚ eden bir medeniyete sahibiz. Bugun bu tarihî tecrubelerden mahrum eğitim yuvaları; orman yakmamayı, cevreyi kirletmemeyi, hayvana eziyet etmemeyi, doktora hakaret etmemeyi, yani en basit ÂdÂb-ı muÂşereti olsun oğretebilmekte midir?
Duşunelim;
«–Rabbimin muhtac mahlûkudur, ac kalmasına gonlum rÂzı olmadı!» diyerek, gunluk maîşetini bir kopeğe veren koleler, hangi terbiyeden, hangi mektepten mezun oldular?
Cobanlığını yaptığı koyunlardan birini; «Keselim sen de yersin, sonra kurt yedi dersin!..» denildiğinde, titreyen ve;
«–Allah nerede!» diyerek ihsan şuurunun zirvesini yaşayan o cobanlar, hangi mektebin talebeleriydiler?
Mes ’ûliyet icinde kıvranan, mukemmel adÂlet ve merhamet dolu idaresiyle şehirlerde Âdet fakirliği yok eden Omer bin Abdulazizler, hangi idarecilik fakultesinden yetiştiler?
Cihan hukumdarıyken, en gurur verici manzara karşısında dahî, enÂniyete duşmeyip;
“–Bize fahretmek değil, hamdetmek duşer!” diyen Kanunîler, hangi doktora programında bu kıvÂmı kazandılar?
Onların yegÂne muallimi Allah ve Rasûlu idi. Onlar kendi medeniyetlerinde, kendi oz kulturleriyle yetiştiler;
“–Bize Allah yeter! O ne guzel vekildir!” dediler.
“Yiğit duştuğu yerden kalkar.” denilir. Milletce eğitim sahasında surcup duştuk ve yine eğitim sahasında ayağa kalkmamız -biiznillÂh- mukadderdir.
Şeyh EdebÂlîler, Akşemseddinler, ŞÃ‚h-ı Nakşibendler, UftÂde ve Aziz Mahmud HudÂyîler gibi buyuk irşÃ‚d ehli eğitimciler ile şanlı bir mÂzîye imza atan milletimiz yine aynı değerlerle ihtişamlı yarınlara yuruyebilir.
Rabbimiz, DÂru ’l-Erkam ve AshÂb-ı Suffa nefesini ummet-i Muhammed ’in ve milletimizin uzerinden eksik eylemesin.
Ozune sÂdık, millî ve mÂnevî değerleriyle kıymetlenmiş nesilleri nasip ve muyesser eylesin. Âmîn!..
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Yuzakı Dergisi, Yıl: 2021 Ay: Eylul, Sayı: 199
İslam ve İhsan
Osmanlı'da Peygamber Efendimiz'e Muhabbet
Osman Nûri Topbaş Hocaefendi ile Osmanlı ’da Vakıflar ve Vakıf Medeniyeti Ozel MulÂkÂtı