İmamı Rabbani Hazretleri'nin ziyaret ettiği hasta, vefat edince neden "Cenaze namazını kılmak caiz midir?" gibi bir soru duşuyor aklına? Osman Nuri Topbaş Hocaefendi anlatıyor...
İmÂm-ı RabbÂnî ’den bir hÂdise nakledeceğim, MektûbÂt ’ından. İmÂm-ı RabbÂnî Hazretleri buyuruyor:
Bir keresinde hasta bir şahsı ziyarete gitmiştim diyor bir hastayı. Ona olum yaklaşmıştı, sekerÂt hÂlindeydi diyor. HÂline teveccuh ettiğimde diyor, du ederek hÂline yoneldiğim zaman gordum ki kalbi şiddetli karanlıklar icindeydi. Her ne kadar karanlığın kalkması icin teveccuh edip du etmiş olsam da hic kalkmadı diyor. Cokca teveccuhten sonra mÂlum oldu ki bu karanlıklar, kufur ehlinden kendisine sirÂyet eden menfî hÂllerden kaynaklanmaktadır.
(Bu, Budistlerin şeyine gidermiş Hindistan ’da, onların calgılı eğlencelerine iştirÂk edermiş.)
Bu sıkıntıların menşei, kufur ehliyle dost gecinmiş olmasıdır diyor. Bilhassa diyor, ondan sonra anladım ki bu karanlığın def ’i icin teveccuh etmek, du etmek, yerinde bir iş değil. Zira onun bu karanlıklardan temizlenmesi lÂzım. Ancak bunu Cehennem ateşi temizler. Kufur ehliyle beraber olmanın cezasıdır.
Bu arada şu dahî mÂlum oldu ki îmandan bir zerre, onu ebedî Cehennem azÂbında kalmaktan kurtaracaktır. Bu da o miktar îmÂnın bereketi olacaktır.
Daha sonra hatırıma; acaba bunun cenaze namazını kılmak cÂiz midir, değil midir diye icime sual geldi diyor İmÂm-ı RabbÂnî Hazretleri. Bu da teveccuhten sonra belli oldu ki, onun namazını kılmak, yerinde olur diye duşundum. O muslumanlardan idi. ÎmÂnının varlığı ile beraber, kufur ehlinin Âdetlerini de icra ederler, onların gunlerine hurmet ederlerdi. Onun yine de namazını kılmak gerekir. Onları kuffar arasına katmak doğru olmaz. İşin sonunda -inşÃ‚allah- ebedî azaptan kurtulur umidiyle onun namazını kılmaya karar verdim diyor.
Kaynak: osmannuritopbas.com
İslam ve İhsan
TAKLİT HASTALIĞI