Kendisine yeryuzunde hic kimseye verilmeyen bir saltanat ihsan edilen Hukumdar-Peygamber Hz. Suleyman ’ın (a.s.) ruzgarla konuşması.Hz. Suleyman Aleyhisselam ’ın emrine kasırga gibi esen ruzgÂr verilmiştir ki (el-Enbiy 21/81) bu ruzgÂrın sabah gidişi bir ay, akşam donuşu de bir ay surmektedir. (Sebe ’ 34/12) Bu Âyetin tefsirinde doğruluğu tartışmalı olan ceşitli rivayetler nakledilmiştir. Bu rivayetlerde Hz. Suleyman Aleyhisselam ’ın ahşaptan yapılmış bir platformunun bulunduğu, gezinti veya savaş halinde butun malzemelerin bu platforma yuklendiği, yukleme işi bitince ruzgÂra emir verdiği ve platformun uzerinde istediği yere goturulduğu nakledilmektedir.
Suleyman Aleyhisselam bir gun ruzgÂrla giderken mulkunu saltanatını duşundu. RuzgÂr (onun uzerinde uctuğu) yaygıyı eğdi. Suleyman Aleyhisselam ruzgÂra:
“Duz dur!” dedi.
Bunun uzerine ruzgÂr:
“Esas sen duz dur. Sen kalben duzgun olduğun surece ben de duz olurum. Sen meyl ettin eğildin, ben de meyl ettim eğildim.” dedi.
İşte sırrın kalp ile inÂyet ruzgarı ile hÂli boyledir. Kalp kayınca Allah da sır yaygısını yardımsız bırakma ruzgÂrıyla kaydırır. (Rûhu ’l-BeyÂn-16. Cilt, İsmail Hakkı Bursevi, Erkam Yay.)
İslam ve İhsan