Dovme yapmak caiz mi? Dovme yaptırmak gunah mıdır? İslam ’da dovme yapmak ve yaptırmanın hukmu nedir? Dr. Ahmet Hamdi Yıldırım acıklıyor.
DOVME YAPTIRMAK CAİZ MİDİR? Ebû Hureyre -radıyallÂhu anh- şoyle demiştir:
Hz. Omer'e, doğme yapan bir kadın getirildi. Bunun uzerine Omer orada hazır bulunan sahÂbîlere:
— Sizlere Allah adıyla soruyorum: Doğme yapmak hakkında Peygamber -SallÂllÂhu Aleyhi ve Sellem-'den kim birşey işitmişse, onu bize haber versin! dedi.
Ebû Hureyre dedi ki: Bunun uzerine ben ayağa kalktım da şoyle dedim:
— Ey Mu'minlerin Emîri! Ben bunun hakkında Peygamber'den işittim, dedim.
Omer de ona:
— Ne işittin? dedi. Ebû Hureyre:
— Ben Peygamber -SallÂllÂhu Aleyhi ve Sellem-'den işittim: "(Ey kadınlar!) Sizler doğme yapmayın ve doğme yaptırmak da istemeyin!" buyuruyordu, dedi. (BuhÂrî, LibÂs, 87)
Abdullah ibn Omer -radıyallÂhu anh-: Peygamber -SallÂllÂhu Aleyhi ve Sellem- saca ekleme yapan, ekleme yaptıran, doğme yapan ve doğme yaptıran kadınlara la'net etti, demiştir. (BuhÂrî, LibÂs, 87)
Abdullah ibn Mesut -radıyallÂhu anh-:
Allah, doğme yapan, doğme yaptıran; yuzlerinin tuylerini yol­duran, guzellik icin dişlerinin aralarını yontturup seyrekleştiren, Al­lah'ın yarattığını değiştiren kadınlara la'net etti. Ben nicin, Rasûlullah'ın la'net ettiği kimselere la'net etmeyecekmişim! O, Allah'ın KitÂbı'nda var! Demiştir. (BuhÂrî, LibÂs, 87)
Rasulullah -SallÂllÂhu Aleyhi ve Sellem- Efendimiz dovme yapan ve yaptıranlara lÂnet etmiştir. Bu lanet, onun haram olduğuna delalet etmektedir. Dovme yapılan yer necis sayılır, cunku orada kuru kan bulunmaktadır. Mumkunse vucudu yaralayarak da olsa onun izale edilmesi lazımdır. Azanın zarar gormesinden korkulursa olduğu gibi bırakılabilir. Bu durumda gunahtan kurtulmak icin sadece tevbe etmek kÂfidir. Bu hususta erkek ile kadın aynı hukme tabidir. (Fethu ’l-BÂrî, X, 372)
İslam ve İhsan
DOVME YAPTIRDIM PİŞMANIM, NE YAPMALIYIM?