Peygamber Efendimiz adına (Birden fazla kişi para toplayıp) kurban kesilebilir mi? Dr. Ahmet Hamdi Yıldırım acıklıyor.
PEYGAMBER EFENDİMİZ İCİN KURBAN KESİLİR Mİ? Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz ummeti icin kurban keserdi. CÂbir -radıyallahu anh- şoyle anlatır: “Bir Kurban Bayramı ’nda, Allah Resûlu ile musallÂda / namazgÂhta hazır bulundum. Hutbesini tamamlayınca minberinden indi. Kurbanlık bir koc getirildi. Resûlullah onu kendi eliyle kesti. Keserken de şoyle buyurdu: «Bismillahi vallÂhu ekber. Bu, benim adıma ve ummetimden kurban kesemeyenler adınadır!»” (Tirmizî, EdÂhî, 20/1521)
Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz sevabını ummetine bağışlamak uzere kurban kestiyse muminler de sevabını Hz. Peygamber'e -sallallahu aleyhi ve sellem- armağan etme niyetiyle kurban kesebilir.
Sevabı Peygamberimizin -sallallahu aleyhi ve sellem- mubarek ruhuna bağışlanmak uzere kurban kesmek caizdir. İbni Omer -rahmetullahi aleyh- umre yapar ve sevabını Resulullah'ın -sallallahu aleyhi ve sellem- ruhuna hediye ederdi.
Cuneydi Bağdadi Hazretleri ile aynı tabakada olan İbnu'l-Muveffak -rahmetullahi aleyh- yetmiş hac yapmış ve sevabını Resulullah'ın -sallallahu aleyhi ve sellem- ruhlarına hediye etmiştir. İbnu Sirac -rahmetullahi aleyh- ise on bin hatim ve bir o kadar da kurban kesip sevabını Resulullah'ın -sallallahu aleyhi ve sellem- mubarek ruhuna hediye etmiştir. (İbni Abidin 2/ 244)
İslam ve İhsan
Peygamber Efendimiz (s.a.v) ’in Adına Kurban Kesebilir miyiz?
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Adına Kurban Kesilebilir mi?
Kurban İle İlgili Ayetler Nelerdir?