Nasuh tovbesi nedir veyahut ne demektir? Nasuh tovbesi nasıl edilir? Abdullah Sert Hocaefendi acıklıyor.
NASUH TOVBESİ NEDİR? Kur ’an ’da şoyle tovbe edilmesi istenir:
“Ey îmÂn edenler! Samîmî bir tovbe ile Allah ’a donun.” (Tahrim suresi, 8)
Şerîatta bir terim olarak tovbe, cirkin olduğu icin gunahı terk etmek, kişinin işlediği gunaha pişman olması ve bir daha işlememeye karar vermesi, kacırdığı amellerden telÂfî etmesi mumkun olanları yeniden yaparak telÂfî etmesidir.
Nasûh tovbesi ise, “icten ve samîmî bir şekilde yapılan” demektir.
YÂni tovbe eden kimseler tovbelerinde samîmî olurlar ve bunu o samîmiyet icerisinde yaparlar. Bu şu demektir: Tovbe edenler işledikleri cirkin fiillerden dolayı pişmanlık icerisinde boyle bir hareketi yaptıkları icin son derece kederli bir bicimde ve bir daha yapmamaya karar vererek tovbe ederler. Oyle bir karar verirler ki artık sağılmış sut bir daha memeye geri donmediği gibi hicbir cirkin hareketi yapmamaya karar vermişlerdir.
RivÂyete gore Hz. Ali (r.a.) bir bedevînin şoyle du ettiğini işitir:
Allah ’ım Senden mağfiret diliyorum ve Sana tovbe ediyorum. Hz. Ali şoyle der: Ey istiğfar eden kişi bir dilin cabucak tovbe etmesi şeklinde yapılan tovbe yalancıların tovbesidir. Adam sorar: Tovbe nedir? Hz. Ali der ki:
Tovbede altı husus bir araya gelmelidir: Gecmiş gunahlardan dolayı pişmanlık duymak. Yerine getirilmemiş olan farzları yerine getirmek; yÂni namaz, oruc, zekÂt ve benzer farzları kaz etmek. Yapılan haksızlıkları telÂfî etmek. Haksızlığa uğratılan kişilerden helÂllik dilemek. Bir daha o fiili işlememeye karar vermek ve mÂsıyet icinde beslediği bedenini Allah ’a itÂat icinde eritmek, nefsine mÂsiyetlerin tadını tattırdığı gibi itÂatın acılığını da tattırmak.
Bir hadîs-i şerîfte buyrulur: “Ey insanlar! Allah ’a tovbe ediniz! Cunku ben gunde yuz kere tovbe ediyorum.” (Muslim, zikr 42)
Kaynak: Ruhul Beyan Tefsiri
İslam ve İhsan
TOVBE, İSTİĞFAR ETMENİN ONEMİ VE FAZİLETİ