Somalili Ahmed Muhammed, ulkesindeki catışmalardan, bombalı saldırılardan kacarak daha iyi bir yaşam umuduyla gittiği Avrupa ’da, iki ulkede de sığınma talebinin reddedilmesiyle sokaklarda yaşamaya mahkum edildi.Ahmed Muhammed, Somali ’deki ailesinin Fransa ’daki durumundan haberi olmadığını, eğer duyarlarsa cok uzuleceklerini soyleyerek "Avrupa, 'multecileri destekliyoruz, onlara yardım ediyoruz' diyor. Ama 6 yıla yakın suredir Avrupa ’da bircok farklı ulkede bulundum, bunu goremedim. Soyledikleriyle yaptıkları farklı." yorumunu yaptı.
Son olarak Fransa'daki sığınma talebi iki yıl bekletildikten sonra kabul gormeyen Somalili Ahmed Muhammed, kaldığı barınma merkezinden de cıkarıldı.
Guvenlik gerekcesiyle ismini Ahmed Muhammed olarak acıklayan Somalili sığınmacı, Avrupa topraklarında 6 yıldır suren sığınma mucadelesini AA muhabirine anlattı.
Muhammed, 2015 yılında Turkiye uzerinden tekneyle Yunanistan ’a gittiğini oradan bircok Avrupa ulkesini kapsayan uzun bir yolculuğu olduğunu belirtti.
Belcika ’da sığınma başvurusunda bulunduğunu anlatan Muhammed, aşırı kalabalık olan sığınma merkezinde 11 ay kaldığını ancak mulakatının reddedildiğini dile getirdi.
Muhammed, durumu temyiz mahkemesine taşısa da yine reddedildiğini bunun uzerine 2017 ’de Fransa ’ya gectiğini soyledi.
"Tam Kovid-19 doneminde beni sokağa terk ettiler" Fransa'da da sığınma başvurusunda bulunduğunu, uzun sure bekledikten sonra Ocak 2020'de sığınma mulakatının yapıldığını ancak yeniden reddedildiğini ifade eden Muhammed, kendisini savunacak gonullu bir avukatla kararı temyize goturse de burada da başvurusunun ekim ayındaki ikinci mulakatta reddedildiğini aktardı.
Kendisine verilen yardımın kesildiğini, sığınmacıların kaldığı barınma merkezinden cıkarıldığını belirten Muhammed, "Durumum cok kotu, tam yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgını doneminde beni sokağa terk ettiler. Hayatım, sağlığım tehlikede. Ulkeme de donemem." diye konuştu.
Salgının ortasında ne yapacağını, nereye gideceğini bilmediğini dile getiren Muhammed, yaklaşık 6 yıldır bulunduğu Avrupa topraklarında hic calışıp para kazanma imkanı olmadığını, hicbir şeyi olmadığını anlattı.
Muhammed, "Sığınma başvurularım hep reddedildi. Ne oluyor anlamıyorum. Elimden gelenin en iyisini yapıyorum." diyerek Fransız makamlarına dosyasını yeniden incelemeleri cağrısında bulundu.
"Avrupa 'multecileri destekliyoruz' diyor, soyledikleriyle yaptıkları farklı" Ahmed Muhammed, Somali ’deki ailesinin Fransa ’daki durumundan haberi olmadığını, eğer duyarlarsa cok uzuleceklerini soyleyerek "Avrupa, 'multecileri destekliyoruz, onlara yardım ediyoruz' diyor. Ama 6 yıla yakın suredir Avrupa ’da bircok farklı ulkede bulundum, bunu goremedim. Soyledikleriyle yaptıkları farklı." yorumunu yaptı.
Fransa yonetiminin, tehlikeli olduğu icin Somali ’ye geri donmesine de izin vermediğini ifade eden Muhammed, "Peki eğer sığınma başvurumu reddederler, sokağa atarlarsa buradaki hayatımı nasıl surdurebilirim?" dedi.
Gecici olarak As-Sufa derneğine sığındı Muhammed, Somali ’nin başkenti Mogadişu ’dan her gun gelen bomba, saldırı, patlama haberlerini uzuntuyle takip ettiğini belirtti.
Kendisini her şeyini kaybetmiş hissettiğini soyleyen Muhammed, Somali ’de ailesi, eşi ve uc cocuğu bulunduğunu ancak buradaki durumundan haberdar olmadıklarını anlattı.
"Bugun bana yardım eden herkes icin yarın ben birine yardım etmeyi istiyorum." diyen Muhammed, sokağa terk edildiği icin cok uzgun olduğunu ifade etti.
Salgın nedeniyle sokakta kalan Muhammed, gecici olarak Yvelines bolgesindeki As-Sufa derneğine sığındı.
İslam ve İhsan