Bursa'daki uluslararası imam hatip lisesinde 25 farklı ulkeden 33 oğrenciyle mehter takımı oluşturuldu.Mehter takımına, Pakistan, Urdun, Burkina Faso ve Fildişi Sahili gibi 25 farklı ulkeden 33 oğrenci katıldı. Oğrenciler, ilk konserlerini de arkadaşlarına verdi. Bursa'daki Uluslararası Murad Hudavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesinde 25 farklı ulkeden 33 oğrencinin katılımıyla mehter takımı kuruldu.
Osmangazi Belediyesince yaptırılan, Milli Eğitim Bakanlığı Din Oğretimi Genel Mudurluğune bağlı lise, 70 ulkeden oğrencilerin eğitim oğretim faaliyetlerinin yanı sıra Turk kulturunun tanıtılmasında onemli gorevler ustleniyor.
Bu kapsamda lise oğrencileri arasında kurulmasına karar verilen mehter takımına, Pakistan, Urdun, Burkina Faso ve Fildişi Sahili gibi 25 farklı ulkeden 33 oğrenci katıldı. Oğrenciler, ilk konserlerini de arkadaşlarına verdi.

Osmangazi İlce Milli Eğitim Muduru Gurhan Cokgezer, Bursa'nın Osmanlı tarihinde onemli yeri olduğunu soyledi.
Lisede 70 ulkeden oğrencinin eğitim gorduğunu belirten Cokgezer, "Osmanlı zamanında kurulan mehter takımlarında da farklı coğrafyalardan ve farklı milletlerden kişiler vardı. 5 yıl once bu fikir oluştu, bu mehter takımında farklı renklerden, farklı milletlerden, farklı ırklardan oğrenciler var. İnşallah bunu Turkiye'nin her yerine konser verecek hale getirip gonul coğrafyamızı bu muzik sayesinde birleştireceğiz." dedi.
Cokgezer, kıyafetlerin Bursa Olgunlaşma Enstitusu tarafından en kaliteli kumaşlarla, oğrencilerin bedenlerine uygun dikildiğini de ifade etti.
"Buradan bir barış, sevgi, uc kıtaya yayılmış" Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dundar ise oğrencilerin her alanda başarılarını ispatladığını, mehter takımının da bunun gostergesi olduğunu soyledi.
Muziğin evrensel olduğunu vurgulayan Dundar, "Bursa, Osmanlı'yı kuran payitaht şehir. Buradan bir barış, sevgi, uc kıtaya yayılmış, 600 sene surekli barış ortamında dil, din, ırk ayrımı gozetmeksizin insanlığa hizmet verilmiş. İşte bu okulda da bunu goruyoruz. Oğrencilerimiz aynı mantalite ile burada eğitimlerini alıp, ulkelerinin insanlarına hizmetlerini sunmuş olacak. Biz dışarıdan yabancı bir muziği alıp kendi insanımıza, kendi genclerimize vermiyoruz, kendi muziğimizi, kendi milli tablomuzu yine bu gonul coğrafyamıza gondermiş oluyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Okul muduru Mehmet Turkmen, okulun Osmanlı padişahlarından 1. Murat'ın adını taşıdığını dile getirdi.
Projeye 40 oğrenciyle başladıklarını belirten Turkmen, "Bizim icin cok anlamlı ve ozel bir program. Once okul genelinde mehterle ilgili bilgilendirme yaptık. Sonra mehtere ilgi duyanları takıma aldık." dedi.
Oğrenciler projede yer almaktan mutlu 10. sınıfta okuyan Urdunlu Huzeyfe Alavne, takımda mehter başı olarak gorev yaptığını, marşları soylettiğini, duaları okuduğunu aktardı.
Daha once haberdar olmadığı mehter takımını proje sayesinde tanıdığını belirten Alavne, "Proje icinde yer almak cok guzel. Hem eğleniyoruz hem de kulturumuzu genişletiyoruz. Mehter, harp zamanlarında askerleri savaşa teşvik ediyordu, onları cesaretlendiriyordu. Okulda farklı kulturlerle, farklı insanlarla, farklı renklerle tanışıyoruz." diye konuştu.

12. sınıfta okuyan Pakistanlı Muhammed Enes ise yeni marşlar oğrendiklerini, projede yer almaktan mutluluk duyduklarını soyledi.
Enes, ailesine mehter takımıyla cekildiği fotoğrafları gonderdiğini, onların da cok mutlu olduğunu kaydetti.
12. sınıftaki Burkina Fasolu Abdulkerim Tenkodogo, zırh olarak mehter takımında gorev yaptığını, askerleri temsil ettiğini belirtti. Projede yer aldığı icin cok mutlu olduğunu dile getiren Tenkodogo, arkadaşlarıyla bağını da guclendirdiğini anlattı.
Fildişi Sahili'nden Seydou Diakite, mehter takımında cift davul caldığını belirterek, "Bazen hareketleri yapmaya calışıyorum. Cok mutluyum, fotoğraflarımı babama gonderdim, cok sevindi." ifadelerini kullandı.
İslam ve İhsan