Eyupsultan'daki Hazreti Kaab Camii İmam Hatibi Emin Kır, yardım eli uzattığı sokakta yaşayan kimsesizleri adeta "İŞKUR" gibi calışarak meslek sahibi yapıyor.Balat'ın surlarının arkasındaki camide 16 yıldır imamlık yapan Kır, gorev yaptığı caminin kapısını sokaktaki evsizlere actı. Kır, kimsesizlerin ihtiyaclarını karşılıyor, dertleriyle dertlenip, onlara umut olmaya calışıyor.
Kır, evsizler icin caminin yanındaki alana once bir banyo, sonra sıcak yatak imkanı sunduğu yaşam merkezi ve cay eşliğinde unutulmaz sohbetler icin de oda yaptırdı. Bununla da yetinmeyen Kır, kimsesizlerin bitkilerle vakit gecirmesi icin sera kurdu.
Emin Kır, gonullerine değdiği bircok insanı iş sahibi, bazılarını da hayırseverler aracılığıyla emekli yaparak yeniden hayata kazandırıyor.
AA muhabirine acıklamada bulunan Kır, 2006'da goreve başladıktan sonra camiden eve giderken yolda genclerin, onunu kestiğini ve kendisinden corba parası istediğini soyledi.
Birkac kez kendisinden para isteyenlere yardım ettiğini belirten Kır, "Ardından onlar icin bir şeyler yapmaya karar verdim. Bu insanlar icin corba, cay yapmaya başladım. Bu fikrimi de onlarla paylaştığımda bunu kabul ettiler. İyilik hareketimiz oyle başladı." diye konuştu.
Kır, ardından iyilik hareketinin her gecen gun buyuduğunu anlatarak, şoyle devam etti:
"Caminin onune gelen adamların ustu başı pis icindeydi. Onlar icin banyo yaptım ve temizlenmelerini sağladım. Gelenlere sabunundan havlusuna, diş fırcasına, ic camaşırına kadar veriyoruz. İnsanlar boylece temizlenmiş oluyor, temizlendikten sonra da insanın ruhu rahatlıyor. Buraya gelen insanlar rahat uyusun diye bir misafirhane de yaptık. Biz burada butun insanlara dokunuyoruz, kotusune de iyisine de dokunuyorsun. Buraya gelen insanları ilk once rehabilite ediyoruz. Burada kalmak istiyorlarsa kurallarımızdan bahsediyoruz. 'Bu kuralları kabul ediyorsanız size iş imkanı sağlayabiliriz' diyoruz. Kefil olup iş imkanı sağlıyoruz. Bir ay misafir olarak kalıyorlar, ardından ev tutup gidiyorlar. Serayı da kafalarının dağılması icin kurdum. Bir insana yemek verebilirsin, banyo yaptırabilsin ama sonra ne yapacak... Beyni odaklandığı yerden cıkarmak icin, ona bir şeyler gostermen lazım. Caminin etrafına bu nedenle yine vatandaşların tavsiyesiyle sera kurdum."
- "Buraya her dinden insan geliyor"
Kır, kendisine bircok vatandaş ve sivil toplum kuruluşunun da yardımcı olduğunu aktararak, "Bu işler el birliğiyle yapılan işler. Herkesin katkısı oluyor." dedi.
İnsanlara dokunduğu icin kendini şanslı gorduğunu vurgulayan Kır, şunları kaydetti:
"Bir insanı hayata kazandırdığım zaman dunyanın en mutlu insanı ben oluyorum. Bunu size tarif edemem. Bu insanlara on yargısız bakalım. Buraya her dinden insan geliyor. Ben once insan diyorum. Onun kaşına, gozune, rengine bakmıyorum. Eyupsultan'dan insan topluyorum. Caminin arkasında yatan arkadaşlara 'gidin bu arkadaşı alın getirin' diyorum. O insanları buraya getirip rahatladıktan sonra derdini dinliyoruz. Bizim en buyuk sorunumuz kimseyi dinlememek, hep kendimiz konuşuyoruz. Eğer karşımızdaki insanı dinlesek sorununun yuzde 50'sini cozmuş durumdayız."
- "Yaklaşık 150-200 arasında kişiye iş bulduk"
Gelenlerin bazılarında calışma azmi olmadığına dikkati ceken Kır, "Emrah isminde bir arkadaş da oyleydi. Şu anda Mecidiyekoy'de kadın kuaforunde calışıyor. Caminin onunde gelen gidene sataşıyordu. Bir arkadaşımız daha vardı. Şimdi haftanın 6 gunu calışıp 1 gunu buraya geliyor. Bana 'hocam benim yapabileceğim bir şey var mı' diye soruyor. Yine elektrik işlerinden anlayan bir arkadaşımızı hayırsever yardımıyla emekli ettik. Şimdi Eyupsultan Muftuluğu bunyesinde gonullu olarak elektrik işlerini yapıyor. Bugune kadar yaklaşık 150-200 arasında kişiye iş bulduk. Bu insanların evini bulması ve hayata tutunması icin elimizden geleni yapıyoruz. Benim elimden 'tut' diyen insanları iş sahibi yapıyoruz. Gorevimizi İŞKUR gibi yapıyor, İŞKUR gibi iş araştırıyoruz." ifadelerini kullandı.
- "Kur'an kurslarında gonullu olarak elektrik işlerine bakıyorum"
İmam Kır'ın once emekli edip ardından iş bulduğu Nihat Ulusoy ise elektrik teknisyeni olduğunu, bazı sıkıntılardan dolayı okuluna devam edemediğini dile getirdi.
Ulusoy, annesinin vefatı ve eşinden ayrılmasından dolayı bir donem kendisini boşlukta bulduğunu anlatarak, bu donemde imam Kır'la tanıştığını ifade etti.
Kır'ın hayatına dokunmasıyla yeniden duzenli bir hayata kavuştuğunu vurgulayan Ulusoy, "Hocamın sayesinde once emekli oldum. Daha sonra Eyupsultan Muftumuzun de kabul etmesiyle muftuluğe bağlı camilerde, Kur'an kurslarında gonullu olarak elektrik işlerine bakıyorum. Bu iş bana buyuk keyif, huzur veriyor. Yine kendi işimi yapmaya devam ediyorum. Mutluyum." diye konuştu.
- "Hocamızı iyi ki tanımışım"
56 yaşındaki Mehmet Aytac da daha once sokakta yaşadığını, sıkıntılar cektiğini, buyukşehir belediyesinin katkısıyla Emin Kır'a geldiğini belirtti.
Kır'ın cabalarıyla hayata tutunduğunu ve calışmaya başladığını ifade eden Aytac, şoyle konuştu:
"Hocamın yonlendirmesiyle Sosyal Guvenlik Kurumundan geldiler ve bizi de emekli ettiler. Ardından hocam bana benzin istasyonunda iş buldu ve orada calışıyorum. Hocamızı iyi ki tanımışım. Geldiğimde rahatsızdım, beni tedavi ettirdiler. Hocamın cok buyuk katkıları var. Şimdi bir ev tutacağım inşallah. Hayatıma devam etmeye calışacağım."
İslam ve İhsan
İYİLİK YAPMAYA NİYET ETMENİN SEVABI
İYİLİK VE TAKVADA YARDIMLAŞMAK İLE İLGİLİ AYETLER