Milli Eğitim Bakanı Mahmut Ozer, “11 il ve 419 ilcemizde, 5 yaşta okullaşma oranı yuzde 95'in uzerine cıktı. 10 ’u buyukşehir olmak uzere toplam 29 ilde ise yuzde 90 ’ın uzerinde.” dedi.Milli Eğitim Bakanı Mahmut Ozer, Bakanlık olarak oncelikli hedeflerinin eğitimde fırsat eşitliğini artırmak olduğunu, bu kapsamda tum kademelerde okullaşma oranlarını yukseltmek icin calışmalarını aralıksız surdurduklerini ifade etti.
Bilimsel verilerin, oğrenciler arasındaki başarı farklarını azaltmada okul oncesi eğitimin kritik bir oneme sahip olduğuna işaret ettiğini belirten Ozer, bu nedenle eğitime erişimde tum kademeler arasında okul oncesine cok daha buyuk onem atfettiklerini vurguladı.
Ozer, yıl sonuna kadar 3 bin yeni anaokulu yapacaklarını ve 40 bin yeni anasınıfı acacaklarını boylece 3 yaşta yuzde 14 olan okullaşma oranını yuzde 50 ’ye, 4 yaşta yuzde 35 olan okullaşma oranını yuzde 70 ’e ve 5 yaşta yuzde 78 olan okullaşma oranını ise yuzde 100 ’e cıkaracak kapasiteye ulaşacaklarını soyledi.
Okullaşma oranlarını artırmak icin 81 ilde yuruttukleri yoğun calışmalar sonucu 59 anaokulu ve 7 bin ana sınıfını 5 ay gibi kısa bir surede hizmete actıklarını kaydeden Ozer, boylece 5 yaştaki okullaşma oranını yuzde 78 ’den yuzde 90 ’a cıkardıklarını dile getirdi.
“ALTERNATİF MODELLERİ DEVREYE ALDIK” Yıl sonuna kadar bu yaş grubu icin eğitim kurumu kapasitesini yuzde 100'e tamamlayacaklarını aktaran Ozer, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Kapasite artışıyla beraber 5 yaşta okullaşma oranını da yuzde 100 ’e cıkarmayı hedefliyoruz. Şu anda yeni kullanıma actığımız ana sınıfı ve anaokullarımızla birlikte 11 il ve 419 ilcemizde, 5 yaşta okullaşma oranını yuzde 95 ’in uzerine cıktı. 10 ’u buyukşehir olmak uzere toplam 29 ilde ise yuzde 90 ’ın uzerine cıktı. 125 ilcede ise okula gidemeyen 5 yaşındaki cocuk sayısı 5 ’in altında. Bu cocuklarımızın da eğitime erişimi icin alternatif modelleri devreye aldık. Gezici oğretmen sınıfı, taşıma merkezi ana sınıfı ve Benim Oyun Sandığım gibi ev temelli modellerle okul oncesi eğitim ulaştırmadığımız hicbir cocuğumuz kalmayacak. 1506 anaokulu yapımı ile surec de planlandığı şekilde ilerliyor. 3 bin yeni anaokulu yapımında geriye kalan 1494 anaokulunun yapımı ile ilgili arazi belirleme calışmaları da devam ediyor.”
Kaynak: AA
İslam ve İhsan