Fransa ’da, 24 Ağustos 2021'de yururluğe giren “İslami ayrılıkcılıkla mucadele” olarak da bilinen tartışmalı “Cumhuriyet Değerlerine Saygıyı Guclendiren Prensipler” yasası kapsamında Muslumanlara ait olduğu belirtilen ozel bir okulun kapatılması tepki cekti. Seine-Maritime Valiliği, yakın zamanda, belirlenen eğitim yasası ve bağlı olduğu “Educ ’ and Valeurs” anlaşmasının dışında kaldığı gerekcesiyle Cumhuriyet Değerlerine Saygıyı Guclendiren Prensipler yasası kapsamında Rouen kentinde bir ozel okulu kapattı.
Rouen Belediye Başkanlığının yorum yapmadığı kapanmaya, ulkedeki Musluman cevreler tepki gosterdi.
Domes&Minarets adlı oluşum, Twitter'dan yaptığı acıklamada, Muslumanlara ait yapıların parcalanmasına Rouen ’deki okulun kapatılmasıyla devam edildiği belirtildi.
Bir Twitter kullanıcısı da ayrılıkcılık yasasının Muslumanları bir araya getiren kulturel, dini, sosyal dokuyu parcalamak, Muslumanlara yonelik "cadı avı" icin bir arac olduğunun altını cizdi.
Ote yandan ilkokul seviyesinde 2014 ’ten bu yana varlık gosteren okulun halihazırdaki 14 oğrencisinin kayıtlarının en kısa surede başka okullara alınacağı oğrenildi.
Seine-Maritime Valiliği, 17 Mart ’ta "Milli Eğitim ve İcişleri Bakanlıklarının, radikal İslamcılık ve toplumsal ayrılıkcılıkla mucadele birimleri aracılığıyla bu okulları denetim altına almak icin harekete gectiği" okulun, Cumhuriyet Değerlerine Saygıyı Guclendiren Prensipler yasası kapsamında kapatıldığını acıklamıştı.
Acıklamada, soz konusu okula Şubat ve Eylul 2021'de, bu yıl ise ocak ayında yapılan denetimlerde eğitimin yeterli titizlik ve ciddiyetle yapılmadığının belirlendiği ileri surulerek okula gonderilen uyarıların yoneticilerce dikkate alınmaması uzerine Valiliğin okulu kapatma kararı aldığı belirtilmişti.

Kaynak: AA
İslam ve İhsan