Ord. Prof. Neşet Omer İrdelp (1881 - .... )
Ataturk'un ozel hekimi ve ic hastalıkları profesoru Neşet Omer İrdelp 1881 İstanbul'da doğdu. İlk ve Orta oğrenimini Numunei Terakki ozel okulunda yaptı. 17 yaşında tıp oğrenimine başladı. Sivil tıbbiyeyi bitirerek 1902 yılında hekim oldu. Ankara ilinde bir sure calıştıktan sonra ihtisas icin Fransa'ya gitti. Paris'te profesor H. Vaquez'in yanında ic hastalıkları ihtisası yaptı. Yurda donunce 1910 yılında acılan sınavı kazanarak, İstanbul Darulfununu Tıp Fakultesi İc hastalıkları Kliniği şefliğine atandı.
1914'te Muallim Muavini (docent) oldu. Birinci Dunya Savaşında Suriye Cephesinde once Kızılay Yardım Kurulu başkanı, sonra 4. Ordu Sağlık İşleri Başkanı olarak calıştı. Sina ve Hicaz cephelerinde hizmet gordu. 1921'de universiteye dondu. Tıp Fakultesi İc Hastalıkları profesorluğune atandı. 1925'te Tıp Fakultesi dekanı, 1927'de Darulfunun Rektoru oldu. 1933 universite reformu sırasında kursusunde bırakılarak Ordinaryus profesorluğe yukseltildi ve rektorluğe secildi.
Sağlık kanunlarının hazırlanmasında da calışan N.Omer İrdelp değerli bir hekim ve bilim adamıdır. Şark cıbanı, deve tripanozomyazı, ucgen humması, bilharziyoz, tifus, bobrek yetmezliklerinde uremi, miyokard enfarktusunde elektrokardiyoğram değişiklikleri, Buerger hastalığının klinik ve patolojik ozellikleri, bobrek yetmezliklerinde ksantoproteik tepkimenin teşhis bakımından değeri ustune araştırmalar yaparak, sonuclarını yayımladı. 1923'te yazdığı kalp ve eviye emrazı, zamanında cok ilgi cekmişti.
alıntı
Ord. Prof. Neşet Omer İrdelp
Biyografiler0 Mesaj
●36 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Biyografiler
- Ord. Prof. Neşet Omer İrdelp