Guney Afrika Cumhuriyeti'nde yaşayan Muslumanlar, kulturlerini ve değerlerini ulkeye ayak bastıkları gunden itibaren muhafaza ediyor.
Guney Afrika Cumhuriyeti'nde yaşayan Muslumanlar, kulturlerini ve değerlerini ulkeye ayak bastıkları gunden itibaren muhafaza ediyor.
FAALİYET GOSTEREN YUZLERCE MEDRESE VAR
Ulke genelinde faaliyet gosteren yuzlerce medrese, Guney Afrika'daki İslam mirasının en onemli unsurları arasında yer alıyor. Ortaoğretim cağındakilerin eğitim gorduğu medreselerin yanı sıra yetişkinler icin de Guney Afrika'nın dunya capında une sahip medreseleri bulunuyor.
Daru'l Ulum diye anılan yetişkin medreseleri hakkında konuşan İslami Eğitim Uzmanı ve Radyo İslam Yoneticisi İsmail Varyava, "Mahmudiye, Azadville, Zekeriyya gibi tanınmış medreselerde, Rusya, Malezya, Cin, Suudi Arabistan, Hindistan, Tayland, Fas, Filipinler, Turkiye, Ozbekistan başta olmak uzere 55'ten fazla ulkeden oğrenci eğitim goruyor" dedi.
KIZLARA OZEL MEDRESELER DE VAR
Afrika ulkelerinden de medreselerde eğitim gormeye gelenler olduğuna dikkati ceken Varyava, ulkede yalnızca kızlara ozel medreselerin de hizmet verdiğini bazı medreselerde de eğitim dilinin Urduca olduğunu kaydetti.
Guney Afrika Camiatu'l-Ulema (Musluman Alimler Birliği) Ortaoğretim sorumlularından Moulana Eyyub Muhammed, kendisinin de temel eğitiminin ardından Hindistan'da medrese eğitimi gorduğunu, 1966 yılından bu yana da eğitimle ilgilendiğini aktardı.
Muhammed, ortaoğretim medrese sisteminin işleyişine dair, "Gueteng eyaletindeki 175 oğretim kurumunda, 5 bin oğrenci yılda iki kez genel değerlendirme sınavının yanı sıra yıl sonunda fıkıh, tarih ve akaid derslerinden sınava tabi tutuluyor" diye konuştu.
OKULLARLA EŞ ZAMANLA EĞİTİM VERİLİYOR
Cocukların eğitim gorduğu medreseler, ulkede eğitim-oğretim yılının acılmasıyla eş zamanlı olarak faaliyetlerine başlıyor. Sabah okula giden cocuklar, oğleden sonra ise medreseye giderek eğitim goruyorlar.
Temel İslami eğitimin yanı sıra kulturel ve tarih konularında da derslerin işlendiği medreselerde oğrenciler, sınavlara tabi tutuluyor, başarılı olamayanlar sınıf tekrarı yapıyor.
ULUSLARARASI KABUL GORUYORLAR
Ders programlarının uluslararası kabul gorduğunu de soyleyen Muhammed, Bosna, Amerika, Kanada, İngiltere, Tayland, Paraguay, Suudi Arabistan, Kosova, Kenya ve Zambiya'nın da aralarında bulunduğu cok sayıda ulkenin Guney Afrika'daki eğitim modelini kullandıklarını soyledi. Muhammed, Tayland ve Hindistan'da uygulanan sistemin doğrudan Guney Afrika'ya bağlı olduğunu vurguladı.
Gueteng eyaletindeki medreselerden sorumlu Muhammed, 146 medresenin ortaoğretim oğrencilerine hizmet ettiğini sozlerine ekledi.
Cape Town'daki "Habibia Soofie Mescid Medresesi'nde" ders veren Lokman Kagi de İslami eğitimin 1900'lerin başından beri mescitte devam ettiğini, medresenin 1992 yılından beri faaliyet gosterdiğini soyledi.
Kagi, 80 oğrencisi olduğunu belirterek, genel olarak 6 yaş uzeri cocuklara eğitim verdiğini ifade etti. Temel derslerin yanı sıra, Kur'an-ı Kerim, İslam tarihi, fıkıh, ahlak ve kişisel gelişim gibi derslerin verildiğini soyleyen Kagi, Arapca ve hafızlık eğitiminin de programları dahilinde olduğunu dile getirdi.
GUNLUK HAYATTAKİ HASSASİYETLERİ BESLİYOR
İslami eğitimin gundelik yaşamda da oğretici olduğuna dikkat ceken Kagi, "Medreseler, cocuklarda doğruluk, ictenlik, yardımseverlik, başkalarına saygılı ve adil olmak gibi gunluk hayattaki pratik hassasiyetleri besliyor" diye konuştu.
MEDRESE'DE EĞİTİM GOREN İKİ OĞRENCİ: SAFİYYE VE RAMİZ
Medresede hafızlık eğitimi alan 13 yaşındaki Safiyye Hameduloy, başlangıcta bir takım zorluklar yaşamasına rağmen ortama cabuk uyum sağladığını soyledi.
"Bana en cok faydalı olan dersin fıkıh olduğunu soyleyebilirim" diyen Hameduloy, "Nasıl iyi bir Musluman olmalıyım, ne yapmalıyım, ne yapmamalıyım konularında bu dersin bana cok faydası oldu" dedi.
BAŞORTUMLE GURUR DUYUYORUM
Başortulu olmasının cevresinde zaman zaman garipsendiğini soyleyen Safiyye, "Fıkıh dersleri bana, başortumle gurur duymam gerektiğini oğretti" ifadelerini kullandı.
Kız ve erkek oğrencilerin ayrı dersliklerde oğrenim gorduğu medresede, eğitimini tamamlayıp cocuklarla ilgilenen 18 yaşındaki Ramiz Han ise medreseye 10 yıldır devam ettiğini belirtti.
Medresede verilen temel eğitimin inancı sağlamlaştırdığını vurgulayan Han, "Medreseler, herkese saygılı olmamız gerektiğini oğrettiği gibi diğer ortamlardan kolayca etkilenmememizi de sağlıyor" diye konuştu.
İslam ve İhsan