Gazanfer Ağa Medresesi Eğitim ve Kultur Merkezi`nin Muduru Omer Arık ile soyleşi gercekleştirdik.Oncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
1986 Kutahya doğumluyum. Ankara Universitesi İlahiyat Fakultesi mezunuyum. Ayrıca Aziz Mahmud Hudayi Vakfı İlam Akademi ilk mezunlarındanım. 2009 senesinde İlam Akademi`den mezun olduktan sonra vakfımızın yurt dışına hizmet goturduğu ulkelerden Kırgızistan ve Senegal`de dort bucuk yıl gorev aldım.
Yaklaşık iki yıldır Turkiye ’deyim ve Aziz Mahmud Hudayi Vakfı`nın Yurtici Eğitim Hizmetleri Birimi`nde gorev yapıyorum. Nisan 2015 tarihinde itibaren Gazanfer Ağa Medresesi Eğitim ve Kultur Merkezi mudurluğunu ifa etmekteyim.
GAZANFER AĞA'NIN TARİHİ Gazanfer Ağa Medresesi ’nden bahsedelim biraz. Kısaca tarihinden bahsedebilir misiniz?
Gazanfer Ağa Medresesi, Fatih ilcesi Zeyrek Mahallesi ’nde, Unkapanı ile Kadınlar Pazarı arasında, Ataturk Bulvarı uzerinde yer alır. Bozdoğan Su Kemeri`nin hemen bitişiğinde bulunan medrese, 1596 tarihli vakfiyesine gore, Davut Ağa`nın mimarbaşılığı zamanında 16. yuzyılın sonlarında inşa edilmiştir…
Banisi (inşa edeni), III. Mehmet ’in (1595-1603) kapı ağalarından ve Has Odabaşısı Gazanfer Ağa`dır. Medrese, turbe ve sebilden meydana gelen kulliyeye, zamanla kucuk bir de hazire eklenmiştir. Girişteki on avlunun karşısına medrese hucreleri, kuzeydoğu koşesine Gazanfer Ağa ’nın turbesi, guneydoğu koşesine de dışarıya taşkın bicimde sebil yerleştirilmiştir. Avlu duvarı ile turbenin arasında ise hazire yer alır.

1782 yangınında tahrip olan medrese, muhtelif zamanlarda yapılan onarımlar sonucu gunumuze iyi bir şekilde gelebilmiştir. 1943–1944 yılları arasında gecirdiği onarımından sonra Belediye Muzesi olarak kullanılan yapı, 1989 ’da Buyukşehir Belediyesi tarafından Karikaturculer Derneği ’ne kiralanmıştır. Karikatur ve Mizah Muzesi olarak hizmet veren Gazanfer Ağa Medresesi, son olarak 2009-2010 yıllarında kapsamlı bir restorasyon gecirmiştir. 2013 yılı itibariyle “Aziz Mahmud Hudayi Vakfı Gazanfer Ağa Medresesi Eğitim ve Kultur Merkezi” olarak kullanılmaya başlanmıştır…
BİRBİRİNDEN GUZEL PROGRAMLAR Aziz Mahmut Hudayi Vakfı ne zamandır Gazanfer Ağa Medresesi ’nde faaliyet gosteriyor? Neler yapıldı bu zamana kadar?
Aziz Mahmud Hudayi Vakfı Genc Dergi ile beraber uc yıldır Gazanfer Ağa Medresesi`nde faaliyet gostermektedir. Bu uc yıllık surede; Tefsir, Hadis, Fıkıh, Medya Okur-Yazarlığı Seminerleri, Edebiyat, Yazı, Bilim Tarihi, Bilişim Tarihi, Fikir Atolyeleri ve Alem-i İslam Sohbetleri programları gercekleştirilmiştir.

EĞİTİM PROGRAMLARI YAPILIYOR Yazın medresede neler oluyor? Ramazan ayına ozel programlar var mı?
Medresemiz İstanbul Universitesi İlahiyat Fakultesi kampusune 2 dakika mesafede bulunmasından dolayı medresemize bağlı universite evlerinde ikamet eden ilahiyat oğrencilerine hem sene icerisinde hem de yaz doneminde Arapca ve İslami İlimler eğitim programları gercekleştirilmektedir. Bu eğitim programı yazın 6 hafta kamp olarak duzenlenmektedir.
Ramazan ayında medresemizde 26 gun iftar programları tertip edilmiştir. Bu iftarlar Anadolu ’dan İstanbul ’a yaz kampına gelen lise oğrencilerine, Suriyeli ve Filistinli universite oğrencilerine verilmiştir.

Programlara katılamayan, İstanbul dışında olanlar icin videolar yayınlıyor musunuz?
Medresemizde gercekleştirilen faaliyetlerin video goruntulerini gazanferagamedresesi.org adresinden izleyebilirler.
ON KAYIT ŞARTI Onumuzdeki donemde ne tur faaliyetleriniz olacak? Kimler katılabilir?
Onumuzdeki donemde Tefsir, Hadis, Fıkıh Seminerleri, Fikir Atolyesi ve Alem-i İslam Sohbetleri`nin yapılması planlanmaktadır. Bu seminer ve atolye faaliyetlerine erkek universite oğrencilerinden isteyen herkes katılabilir.
Ayrıca Hukuk Fakultesi`nde okuyan oğrencilere alanlarında uzman avukatlar tarafından organize edilen Uluslararası Hukuk Eğitimi Programı da bu yıl başlayacaktır. İstanbul Universite İlahiyat Fakultesi`ne bu yıl kayıt yaptıran hazırlık sınıfı oğrencilerinden mulakat sonucunda yeni bir Arapca ve İslami İlimler Halka Grubu oluşturulup bu oğrencilerin dersleri de medresede gercekleştirilecektir. Arapca ve İslami İlimler Eğitim programına katılmak isteyen oğrencilerin medrese iletişim numaramızdan bize ulaşıp on kayıt yaptırmaları gerekmektedir.

Gazanferağa Medresesi ’ni takip etmek ve programlara katılmak isteyenler ne yapmalı?
Medresemizde gercekleştirilecek olan programların duyuruları internet sitemizden ve sosyal medya hesaplarımızdan yapılmaktadır. Seminer, atolye ve sohbet programlarına katılmak isteyenlerin medresemizin iletişim numarasından bizleri arayarak kayıt yaptırmaları gerekmektedir.
Adres: Zeyrek Mah. Kovacılar sokak No 12 Fatih/İstanbul
Telefon: 0212 631 84 87
https://www.facebook.com/gazanferagamedresesi
https://twitter.com/Gazanferaga
https://instagram.com/gazanfer_aga_medresesi,
Kaynak: Genc Dergi
İslam ve İhsan