Ahmet Muhip Dranas ( 1908)- (21.06.1980)
--------------------------------------------------------------------------------
1908 yılında Sinop’ta doğdu.Ankara Erkek Lisesi’ni bitirince Hakimiyet-i Milliye gazetesinde calıştı (1930-1935), Ankara Hukuk Fakultesi’nde iki yıl kadar suren yuksek oğrenimini yarıda bırakarak İstanbul’a geldi. Edebiyat Fakultesi Felsefe Bolumu’ne girdi, bir yandan da Guzel Sanatlar Akademisi’nde kutuphane mudurluğu yapıyordu. 1938’de Ankara’ya Dondu, C.H.P. Genel Merkezi’nde Halkevleri kultur ve sanat yayınlarını yonetti (1938-1942), askerlik donuşu Ankara’da Cocuk Esirgeme Kurumu Yayın Muduru (1946-1949), Kurum başkanı (1957-60), daha sonra İş Bankası Yonetim Kurulu uyesi oldu.
“Ankara Lisesi’nden Muhip Atalay” imzalı Bir Kadına şiiri, yayınlanan ilk şiiriydi (Milli Mecmua, 15 Eylul 1926), Yedi Meşaleciler’i 1940 kuşağına bağlayan şairlerimiz icinde Cahit Sıtkı Tarancı ile birlikte şiirde sese, şekil mukemmelliğine onem verişi, Baudelaire sembolizminden hareket edip Turkce’de yeni bir şiir dili ve yapısı oluşturmağa calışması ile şiirimizde kendine sağlam bir yer edindi.21 Haziran 1980 tarihinde oldu.
ESERLERİ
Tiyatro turunde uc eser verdi: Golgeler 1946’da, O Boyle İstemezdi 1948’de, (Cıkmaz adıyla 1977’de) ilk kez oynandı; bunlardan CHP Piyes Yarışması’nda (1946) ikincilik kazanan Golgeler basılmıştır (1947). Daha sonra Golgeler ve Cıkmaz, Oyunlar (1978) adı altında yayımlandı.
Butun şiirlerini Şiirler adlı bir kitapta (1974) topladı. (Şiirler, Orhan Ural’ın şairin kişiliği ve sanatı uzerine bir incelemesiyle birlikte yeniden basıldı, 1982). Tevfik Fikret’in Rubabı Şikeste, Halukun Defteri kitaplarından secmeleri ve Han-ı Yağma (Yağma Sofrası), Tarih-i Kadim (Eski Tarih) şiirlerini gunumuz diline cevirerek Kırık Saz (1975) kitabında topladı. Yazıları olumunden sonra Yazılar (1994) adıyla kitaplaştırıldı.
ALINTI
Ahmet Muhip Dranas
Biyografiler0 Mesaj
●41 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Biyografiler
- Ahmet Muhip Dranas