Gecici koruma kapsamında Turkiye ’de bulunan Suriyelilerin Kilis, Şanlıurfa, Hatay ve Gaziantep ’ten ulkelerine geri donuşleri devam ediyor.Turk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından gercekleştirilen Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekatlarıyla terorden arındırılan bolgelerde, AFAD ve İller İdaresi Genel Mudurluğu koordinasyonunda altyapının guclendirilmesi, başta eğitim, sağlık olmak uzere surdurulebilir kamu hizmetlerinin sağlanması, gonullu geri donuşler icin bolgeyi cazip hale getirdi.
Bolgedeki hasarlı hastaneler ve okullar onarılarak yeni okul ve hastanelerle birlikte hizmete acıldı. Adalet hizmetleri, kolluk hizmetleri, psiko-sosyal destek hizmetleri, genclik ve spor merkezleriyle bolgede yaşam olağan bir seyre kavuşturuldu.
Bu calışmalar sonucunda Suriyelilerin geri donuşlerinde ciddi oranda artış sağlandı. Fırat Kalkanı Harekatı başladığı gunden bu yana 498 bin 593 Suriyeli ulkesine gonullu geri donuş yaptı.
TSK ’nın bolgedeki varlığı Suriyelilerin gonullu geri donuşlerini teşvik ettiği gibi aynı zamanda bolgeden olası bir goc hareketinin onlenmesinde onemli bir işlev goruyor.
SURİYELİLERİN GERİ DONUŞ SURECİ Gonullu geri donuşler kapsamında farklı illerde yaşayan Suriyeliler, Kilis Oncupınar, Akcakale ve Karkamış gumruk kapılarındaki Goc İdaresi Mudurluğu Gonullu Geri Donuş Merkezine gelerek Gonullu Geri Donuş İstek Formunu doldurdu.
Yapılan işlemlerin ardından terorden arındırılarak guvenli hale getirilen Suriye ’nin kuzeyindeki bolgelere minibuslerle giden Suriyelileri, guvenli bolgelerdeki akrabaları karşıladı.
Guvenliği sağlanan bolgelerde yapılan insani yardımlar ve kalkınma yardımlarıyla gelecek donemde gonullu geri donuş sayılarının daha da artması ongoruluyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan 1 milyon Suriyelinin gonullu geri donuşunu sağlayacak plan ve projelerin calışmaları da yurutuluyor.
TURKİYE ’YE TEŞEKKUR ETTİLER Kilis ’ten ulkesine donen Suriyeli oğretmen Muhammed El Abdullah, Suriye ’deki ailesinin yanına gideceğini soyledi.
Mesleğini ulkesinde surdureceğini belirten Abdullah, “Kendi vatanımın cocuklarını eğitmek istiyorum cunku savaştan dolayı cok geride kaldık. Cok şukur artık guvenli yerler var, ben de oğretmenliğe devam etmek istiyorum. Turkiye ’den cok memnun kaldım. Ailemi de buraya getirme imkanım da vardı ama ben kendi vatanıma geri donmek istiyorum.” diye konuştu.
Cemal Ahmet de Turkiye ’de tekstil işi yaptıklarını ancak Suriye ’ye donmek istediğini, Suriye ’de arazileri olduğunu ve kendi işlerini kurup gecimini sağlamak istediğini aktardı.
Şanlıurfa ’dan ulkesine donen Abdurrezzak Daga da ulkesine donduğu icin mutlu olduğunu dile getirdi.
Turkiye ’ye misafirperverliği icin teşekkur eden Daga, “Suriye ’deki savaş nedeniyle yaklaşık 2,5 yıl once ulkemi terk ettim. Turkiye ’ye geldim sığındım, burada yaşıyorum. Turkiye bize sahip cıktı, burada calıştık. Şimdi Barış Pınarı Harekatı ile yaşadığımız Tel Abyad emniyete alındı, ailem de orada, şimdi kendi isteğimle ulkeme ve aileme donuyorum. Turkiye ’ye teşekkur ediyorum, Allah herkesten razı olsun.” diye konuştu.
Kaynak: AA
İslam ve İhsan