Nepal ’i yıkan 7.8 ’lik depreme Turk ekipleri damga vurdu. Turk ekipleri şu ana kadar canlı cıkarılan beş depremzededen ucunu kurtardı. Nepal polisi enkazdan ses duyanları Turklere yonlendiriyor. Turkiye ’den Nepal ’e giden yardım kuruluşlarının faaliyetleri de suruyor.TURK EKİBİ 3 DEPREMZEDEYİ KURTARDI
Kurtarma calışmalarına damga vuran Turk ekipleri şu ana kadar canlı cıkarılan beş depremzededen ucunu kurtardı. Onceki gun GEA ve AFAD ’ın enkazdan iki kişiyi canlı kurtarmasının ardından, Katmandu ’da calışan GEA ekibi enkazdan bir kişiyi daha canlı cıkardı.
"NEPAL POLİSİ TURKLERE GİDİN DİYOR"
Vatan Gazetesi'nden İlker Akgungor'un haberine gore; dun calışmalarını Gongabu Balaju Bus Park bolgesinde yoğunlaştıran GEA Arama Kurtarma Ekibi coken binaların enkazından arama faaliyetinde bulundu.
Bolgedeki 3 binada gercekleştirilen aramalar sonunda ses alınan enkazda yerel saat ile saat 13.00 ’te canlı bir kazazedeye ulaşıldı. GEA Ekibi, Cin Arama Kurtarma ekibi CISAR ile koordineli olarak yurutulen 13 saatlik kurtarma operasyonu sonucunda gece saat 02.00 ’da yani depremden 62 saat sonra, 21 yaşındaki John Keisi ’yi canlı olarak enkazdan cıkardı.
Nepalli yetkililer, Turk ekiplerine gosterilen guveni şoyle anlatıyor:
“Katmandu ’da enkazlardan ses geldiğini belirten halk doğruca polis karakollarına gidiyor. Karakoldaki Nepal polisleri ise gelenlerin coğuna kurtarma icin ‘Hemen Turk ekiplerine gidin ’ diyor.”
DUNYA MEDYASINDAN TURK EKİBİNE OVGU
Şimdiye kadar dunya medyasına enkazlardan 5 kişinin canlı kurtarıldığı yansıdı. Bunlardan ucunu Turk ekipleri kurtarırken Cin ekibi SICAR 1 kişiyi, Hindistan ekibi NDRF ise depremden 50 saat sonra Nepalli bir kadını canlı olarak enkazdan cıkardı. Turk ekipleri Nepal ’e yakın olduğu icin deprem bolgesine ilk giden Cin ve Hindistan ekiplerinin ardından ulaştı.
Turk ekiplerinin başarısı dunya basınına da konu oldu. Unlu İngiliz televizyonu BBC, Rus televizyonu RT, Amerika ’nın Sesi, The Telegraph gazeteleri GEA ’nın ilk kurtarma operasyonunun video goruntulerini yayınlayarak Turk ekiplerini ovdu.
İNSANİ YARDIM FAALİYETLERİ DE SURUYOR
Arama kurtarma calışmalarının yanı sıra sağlık ve insani yardım faaliyetleri de suruyor. Sağlık Bakanlığı UMKE ekibi tarafından Katmandu ’da halk sağlığı ve ilk yardım calışmaları devam etmekte olup yarın itibariyle Baktapur ’da sahra hastanesi kurulmasının planlanıyor.
Başbakanlık AFAD'ın koordinasyonunda, Sağlık Bakanlığı UMKE'den 10, Kızılay ’dan bolgedeki ekiplerine ilave olarak 4, GEA ’dan 15, Yeryuzu Doktorları ’ndan 3 ve İHH ’dan 13 kişilik ekipler de Kathmandu ’da calışmalarına ara vermeden devam ediyor.
İslam ve İhsan