İstanbul Muftu Yardımcısı Huriye Akbıyık, İstanbul'da gecen yıl 164 bin oğrencinin yaz Kur'an kurslarına katıldığını dile getirerek bu yaz 300 bin oğrenciyle buluşmayı hedeflediklerini belirtti.Bu yıl yatılı yaz Kur'an kurslarının da acılacağını dile getiren Akbıyık, "Yaz kursları ve yatılı kurslarımız kayıtlara 20 Haziran'da başladı, 4 Temmuz'da sona erecek. Yatılı kurslarımız 18 Temmuz'da başlayıp 1 ay surecek. Kayıt yaptırmak isteyenler kurslarımıza, camilerimize ve muftuluklerimize başvuru yapabilirler. Bununla birlikte kursların sona erdiği tarihe kadar gelecek butun oğrencilerimizin kaydı alınmaya devam edecek." dedi.
Yaz Kur'an kurslarına 4'ten 22 yaşına kadar oğrencilerin katılabileceğini aktaran Akbıyık, yatılı yaz kurslarına ise 12-18 yaş aralığındakilerin başvurabileceğini ifade etti.
Akbıyık, "Oğrencilerimiz başvurdukları ve eğitim almayı istedikleri camilerimiz olsun, Kur'an kurslarımız olsun, yaz Kur'an kursu niteliğinde acılabilecek D grubu kurslarımızda imkanlar dahilinde yaşlarına gore ve Kur'an-ı Kerim bilip bilmemelerine gore belirli seviyelere ayrılmak suretiyle eğitim alabilecekler." diye konuştu.
Turkiye'de bireylerin coğunluğunun dini bilgilerini yaz Kur'an kursunda alabildiğine dikkati ceken Akbıyık, bunun dışında dini eğitim icin yeterli fırsatın ve imkanı bulunmayabileceğini anlattı.
Akbıyık, bu yonuyle cok onemsedikleri yaz kurslarında oğrencilerin Kur'an-ı Kerim okumayı, namaz surelerini ve dualarını oğrendiklerini belirterek şoyle devam etti:
"Ulkemizde Kur'an-ı Kerim okumayı ve namaz surelerini, dualarını bilenlerin buyuk coğunluğunun bunu ilk defa yaz Kur'an kurslarında oğrendiğini gormekteyiz. Aynı zamanda bu kurslarımız evlatlarımızın yaz tatilinde boş vakitlerini verimli bir şekilde gecirmeleri acısından da cok buyuk bir fırsattır. Evlatlarımız bu eğitimler sayesinde cami ve kurslarla bir aidiyet bilinci oluşturmaktadırlar. Yine bu mekanlarımızda, camilerimizde, kurslarımızda oluşan ortam sayesinde bu genclerimiz yeni dostluklar, arkadaşlıklar edinebilmektedirler. Bu yonuyle de onemli kurslarımız. Yaz kurslarımız cocuklarımızın ve genclerimizin hayatları boyunca kendilerine faydalı olacak bilişsel, duyuşsal ve psikomotor davranışlar kazanmaları noktasında da ciddi katkılar sağlamaktadır. Ayrıca yaz Kur'an kurslarımız orgun eğitim surecinde bulunan cocuklarımızın ve genclerimizin dini temel bilgilerini sağlıklı bir şekilde oğrendikleri onemli bir eğitim oğretim merkezi olması yonuyle de bir acığı kapatmakta ve de ulkemiz vatandaşlarına ciddi bir katkı sağlamaktadır."
- "Bu yıl 7 bin 693 gorevli kurslarda hizmet verecek"
Yaz Kur'an kurslarında genclere verilen ceşitli derslerin cok onemli olduğunu, oğrencilerle sosyal ve kulturel faaliyetler ile atolye calışmaları yapılacağını dile getiren Akbıyık, cocuklar ile genclerin verimli bir yaz donemi gecireceğini anlattı.
Yaz Kur'an kurslarının gecen yıl salgından etkilendiğini, bu nedenle oğrenci sayısının gecen yıl ciddi anlamda duştuğunu ifade eden Akbıyık, "İstanbul'da gecen yıl 164 bin oğrencimiz kurslarımıza katıldı. Bu yıl yaz Kur'an kurslarında 300 bin oğrenciyle buluşmayı hedefliyoruz. İstanbul genelinde 2 bin 405 Kur'an kursu oğreticimizle, 2 bin 480 imam hatibimiz, yine 1097 muezzin kayyımımızla toplamda 7 bin 693 gorevlimizle bu hizmeti, bu eğitimleri genclerimizle ve cocuklarımızla buluşturmaya gayret gostereceğiz." acıklamasında bulundu.
- "Oğrencilerimizi ve genclerimizi yaz Kur'an kurslarımıza davet ediyorum"
Akbıyık, bu yıl ilk defa Diyanet İşleri Başkanlığının ozel bir program dahilinde Genclik Yaz Kur'an Kursları eğitimini gercekleştirileceğinin altını cizerek şunları kaydetti:
"İstanbul genelinde Diyanet Genclik Merkezlerimizde bu programı ilcelerimizde gercekleştireceğiz. Genclerimizi bu faaliyetlerimize, genclik merkezlerimizde yapılacak bu programa bekliyoruz. Yaz Kur'an kurslarımıza gelen genclerimiz İslam'ın temel değerleriyle en guzel bir şekilde buluşabilmekteler. Rehber hocalarımız eşliğinde İslam'ın temel değerleriyle tanışıp hayatlarını bu temel uzerine bina etme fırsat bulmaktalar. Sevgi, saygı, hoşgoru, hakikat paylaşma, yardımlaşma, ana babaya saygı gibi onemli değerlerimizi oğrenmekteler kurslarımız vesilesiyle. Yine milli ve manevi değerlerimize onem verme bilincini genclerimize bu kurslarımız vesilesiyle ulaştırmayı hedeflemekteyiz. Velilerimizin, imkanlarını seferber etmek suretiyle cocuklarımızı ve genclerimizi kurslarımızla buluşturma noktasında ellerinden gelen gayreti gostermelerini istiyoruz. Butun oğrencilerimizi ve genclerimizi de yaz Kur'an kurslarımıza davet ediyorum."
Kaynak: Diyanet Haber
İslam ve İhsan