2022 LGS tercih sonucları acıklandı.Milli Eğitim Bakanı Mahmut Ozer, Liselere Geciş Sistemi (LGS) kapsamında merkezi ve yerel yerleştirme sonuclarını "meb.gov.tr" ile "sonuc.meb.gov.tr" internet adresleri uzerinden erişime actıklarını bildirdi.
LGS tercihlerinin 4 Temmuz-20 Temmuz tarihlerinde yapıldığını anımsatan Ozer, "LGS kapsamında yapılan merkezi ve yerel yerleştirme sonuclarını "meb.gov.tr" ve ile "sonuc.meb.gov.tr" adreslerinden erişime actık. Oğrencilerimize hayırlı olsun. Oğrencilerimiz, yerleştirme sonuclarına T.C. kimlik numaraları ve doğum tarihleri ile ulaşabilecek." bilgisini verdi.
LGS yerleştirmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Ozer, şu ifadeleri kullandı:
"Bu yıl 8. sınıftan mezun olan 1 milyon 236 bin 308 oğrencinin 1 milyon 31 bin 799'u Merkezi Sınav'a katıldı ve 1 milyon 8 bin 139 oğrenci, ilk yerleştirme icin tercihte bulundu. Bu oğrencilerden 951 bin 703'u yani yaklaşık yuzde 95'i, tercih ettiği okullardan birine yerleştirildi. 2021 yılındaki ilk yerleştirme doneminde tercih yapan oğrencilerden yuzde 93'unun ortaoğretim kurumlarına yerleştirildiği dikkate alındığında bunun onemli bir iyileştirme olduğu goruluyor. Bu surec, ilk adımda daha fazla oğrencinin ortaoğretim kurumlarına yerleştirilmesi ve yerleştirme surecine yonelik memnuniyetin artırılması acısından olumlu bir gelişme."
SINAVLI OKULLARDA DOLULUK ORANI YUZDE 99 Sınavla oğrenci alan ortaoğretim kurumlarının kontenjanlarında, bu yıl 2021'e gore onemli bir artış sağlandığına işaret eden Ozer, "Bu artışla eş zamanlı olarak bu kurumların doluluk oranları da onemli oranda arttı. 2021'de yuzde 95 olan doluluk oranları yuzde 98,4'e ulaştı. Fen lisesi ve sosyal bilimler liselerinin tum kontenjanları doldu, diğer sınavla oğrenci alan liselerde ise doluluk oranları yuzde 95 ve uzerine cıktı. Ozellikle mesleki ve teknik Anadolu liselerinin doluluk oranları 2021 yılında yuzde 77 iken bu yıl yuzde 95'e ulaştı. Bu da mesleki ortaoğretimde yaşanan donuşumun oğrenci tercihlerine de yansıdığının bir gostergesi." değerlendirmesinde bulundu.
SINAVSIZ YERLEŞEN OĞRENCİLERİN YUZDE 94'U İLK UC TERCİHİNDEN BİRİNE YERLEŞTİ Liseye gecişte oğrencilerin yaklaşık yuzde 85'inin ortaoğretim kurumlarına yerel olarak yerleştirilmesinin, bu yerleştirme turunu oldukca onemli hale getirdiğinin altını cizen Ozer, şu acıklamalarda bulundu:
"Yerel yerleştirmede, 2019'da oğrencilerin yuzde 91'i, tercihlerindeki ilk uc okuldan birine yerleşirken bu oran 2020'de yuzde 92'ye cıktı, 2021'de ise yuzde 92 duzeyinde sabit kaldı. 2022'de ise yerel yerleştirmede oğrencilerin ilk uc tercihine yerleşme oranı yuzde 94'e ulaşarak, son 4 yılın en ust duzeyine ulaştı. Dolayısıyla bu sonuc, LGS'de her yıl yapılan iyileştirmelerle oğrencilerin oncelikli tercihlerine yerleşme oranlarının artırıldığını acıkca gosteriyor."
İLK TERCİHİNE YERLEŞME ORANI YUZDE 55'E YUKSELDİ Bakan Ozer, benzer bir iyileşmenin ilk tercihine yerleşme oranlarında da gorulduğunu belirterek, "İlk tercihine yerleşme oranı 2019 ila 2021 yıllarında yuzde 49-52 arasında değişirken bu oran, bu yıl yuzde 55'e yukseldi. Bir diğer ifadeyle sınavsız yerel yerleştirmede oğrencilerin yarısından fazlası en oncelikli tercihlerine yerleşebildi. Bu, yerel yerleştirmenin hangi olcude iyileştirildiğinin diğer bir gostergesi." ifadelerini kullandı.
YERLEŞTİRMEDE MEMNUNİYET ARTTI Sınavsız yerel yerleştirmede Anadolu lisesi, Anadolu İmam Hatip lisesi ve mesleki ve teknik Anadolu lisesine yerleşen oğrencilerin daha ust tercihlerindeki okullara yerleşmeleri memnuniyetinin arttığını aktaran Ozer, şu bilgileri verdi:
"Gecen yıl Anadolu liselerine yerleşen oğrencilerin yuzde 53'u birinci tercihlerindeki bir Anadolu lisesine, yuzde 98'i ise ilk uc tercihlerindeki bir Anadolu lisesine yerleşti. Bu yıl ise ilk tercihindeki Anadolu liselerine yerleşen oğrencilerin oranı yuzde 57'ye cıktı, ilk uc tercihlerindeki bir Anadolu lisesine yerleşme oranı ise yuzde 99'a ulaştı.
2021'de Anadolu İmam Hatip liselerine sınavsız yerleşen oğrencilerin yuzde 55'i birinci tercihlerindeki bir Anadolu İmam Hatip lisesine, yuzde 88 ’i ise ilk uc tercihlerindeki bir Anadolu İmam Hatip lisesine yerleşti. Bu yıl ise Anadolu İmam Hatip liselerine sınavsız yerleşen oğrencilerin yuzde 57'si ilk tercihine, yuzde 88'i ise ilk uc tercihlerindeki bir Anadolu İmam Hatip lisesine yerleşti. Bu yıl en buyuk iyileştirme mesleki ve teknik ortaoğretimde yaşandı. İlk tercihindeki mesleki ve teknik ortaoğretim kurumuna yerleşen oğrencilerin oranı 2021'de yuzde 46 iken bu yıl yuzde 52'ye cıktı. Aynı zamanda, ilk uc tercihindeki mesleki ve teknik ortaoğretim kurumuna yerleşen oğrencilerin oranı 2021'de yuzde 82'den 2022 yılında yuzde 88'e yukseldi.”
NAKİL BAŞVURULARI BAŞLADI Bakan Ozer, ilk yerleştirmede yerleşemeyen veya yerleştiği okulu değiştirmek isteyen oğrenciler icin yerleştirme surecinin devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti:
"LGS kapsamında yerleştirmeye esas birinci nakil başvuruları başladı. 25-29 Temmuz arası, yerleştirmeye esas 1. nakil tercih donemi olacak. Yerleştirmeye esas 1. nakil sonucları 1 Ağustos'ta acıklanacak. Yerleştirmeye esas 2. nakil tercih başvuruları 1-5 Ağustos'ta yapılabilecek, sonuclar 8 Ağustos'ta acıklanacak. Boylece merkezi yurutulen ana yerleştirme sureci, 8 Ağustos 2022'de tamamlanmış olacak. Hicbir okula yerleşemeyen oğrenciler icin il/ilce oğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca yerleştirme başvuruları alınacak ve 19 Ağustos 2022'de yerleştirme sureci tamamlanacak."
Kaynak: AA
İslam ve İhsan