İbrahim Suresi 31. ayeti ne anlatıyor? İbrahim Suresi 31. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...İbrahim Suresi 31. Ayetinin Arapcası:قُلْ لِعِبَادِيَ الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا يُق۪يمُوا الصَّلٰوةَ وَيُنْفِقُوا مِمَّا رَزَقْنَاهُمْ سِرًّا وَعَلَانِيَةً مِنْ قَبْلِ اَنْ يَأْتِيَ يَوْمٌ لَا بَيْعٌ ف۪يهِ وَلَا خِلَالٌ
İbrahim Suresi 31. Ayetinin Meali (Anlamı):Rasûlum! İman eden kullarıma soyle: İcinde hicbir alışverişin bulunmadığı, dostluğun fayda vermediği o dehşetli kıyÂmet gunu gelip catmadan namazlarını dosdoğru kılsınlar ve kendilerine verdiğimiz rızıklardan Allah yolunda gizlice ve acıktan harcasınlar!
İbrahim Suresi 31. Ayetinin Tefsiri:CenÂb-ı Hak mu ’minlere “kullarım” buyurarak onları şereflendirmiştir. Gercekten bu hitap, onlar icin dunyadan ve dunyada olan her şeyden daha hayırlıdır. Cunku bu hitapta onları kendisine izÂfe etmektedir. Boyle bir izÂfede bulunmasında, inşallah onları ateşten ÂzÂd edeceğine dair bir mujde ve işaret vardır. Nitekim arifler sultanı BÂyezid Bistamî (k.s.) şoyle derdi: “Halk hesaba cekilmekten kacıyor, ben ise hesaba cekilmek istiyorum. Cunku, Allah TeÂl hesaba cekerken bana «kulum» diyecek olsa bu bana şeref olarak yeter.”
Âyet-i kerîme şu uc hususun uzerinde ehemmiyetle durur: İman etmek, namazı dosdoğru kılmak ve Allah yolunda comertce harcamak. Bunlar dinin uc temel ruknunu teşkil eder. İnsan dunyada iken bunları gerektiği şekilde yerine getirmeye calışmalıdır. Oldukten sonra iman ve ibÂdet etme imkÂnı kalmayacağı gibi, dunyada bıraktığı malın da ona bir faydası olmayacaktır. Dolayısıyla malının olumunden sonra kendisine fayda sağlayabilmesi icin onu dunyada Allah yolunda harcamalıdır. Bu hususta Hz. SelmÂn-i FÂrisî ’nin hÂli ne guzel misÂldir:
SelmÂn-i FÂrisî (r.a.), hurma yaprağından zenbil yapardı. Bu işini şoyle anlatırdı:
“- Bunun hammaddesini bir dirheme satın alıyorum. Yaptıktan sonra uc dirheme satıyorum. Satınca bir dirhemini borcuma veriyor, birini Âilemin nafakasına ayırıyorum. Kalanı da sadaka olarak dağıtıyorum.” (Velîler Ansiklopedisi, I, 72)
Şu bir gercek ki, kulun tum varlığını Allah yoluna adaması icin Allah ’ı tanıması, Allah ’ı tanıması icin de O ’nun kÂinattaki kudret ve azamet tecellilerine derin bir ibret nazarıyla bakması zaruridir:
İbrahim Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
İbrahim Suresi 31. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan