İbrahim Suresi 37. ayeti ne anlatıyor? İbrahim Suresi 37. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...İbrahim Suresi 37. Ayetinin Arapcası:رَبَّنَٓا اِنّ۪ٓي اَسْكَنْتُ مِنْ ذُرِّيَّت۪ي بِوَادٍ غَيْرِ ذ۪ي زَرْعٍ عِنْدَ بَيْتِكَ الْمُحَرَّمِۙ رَبَّنَا لِيُق۪يمُوا الصَّلٰوةَ فَاجْعَلْ اَفْـِٔدَةً مِنَ النَّاسِ تَهْو۪ٓي اِلَيْهِمْ وَارْزُقْهُمْ مِنَ الثَّمَرَاتِ لَعَلَّهُمْ يَشْكُرُونَ
İbrahim Suresi 37. Ayetinin Meali (Anlamı):“Rabbimiz! Ben zurriyetimden bir kısmını senin her turlu hurmete lÂyık Mukaddes Evin ’in yanında ekin bitmeyen bir vÂdiye yerleştirdim. Rabbimiz, namazı dosdoğru kılsınlar diye boyle yaptım. Sen de insanlardan bir kısmının gonlunu onlara yonlendir ve onları ceşitli urunlerle rızıklandır ki sana şukretsinler.”
İbrahim Suresi 37. Ayetinin Tefsiri:İbrÂhim (a.s.), CenÂb-ı Hak ’tan aldığı bir işaretle eşi HÂcer ’le oğlu İsmÂil ’i Mekke ’ye goturup Kabe yakınla­rında ziraata elverişli olmayan, corak bir vadiye yerleştirir. Bu sırada Hz. İbrÂhim bu vadinin guzel bir yerleşim merkezi ve emin bir belde haline gelmesi icin, oraya her taraftan ceşitli meyvelerin, sebzelerin ulaşması icin Allah ’a dua eder. (bk. Bakara 2/126) Zurriyetini de oraya sırf “Namazı dosdoğru kılmaları icin” getirip yerleştirdiğini soyler. YÂni “Rabbim, ben onları, faydalanılacak ve rızıklanılacak her turlu şeyden mahrum olan bu kurak vÂdîye sırf senin Beyt-i Harem ’inin yanında namaz kılsınlar diye yerleştirdim” der. Dolayısıyla onun bu faaliyetinde dunyevi bir gÂye gutmediği anlaşılmaktadır. Burada, zekÂt, oruc ve hac gibi oteki ibÂdetlerin yanında bilhassa namazın zikredilmesi, onun ustunluğu ve BeytullÂh ’ın Sadece namaz ve namaz hukmundeki diğer ameller icin olması sebebiyledir. Nefsi tezkiye ve kalbi tasfiye icin lazım gelen en muhim vasıta da yine namazdır.
Allah TeÂlÂ, İbrÂhim (a.s.) ’ın bu duasını kabul buyurmuştur. Bu surenin nÂzil olduğu donemde Arabistan ’ın her tarafından bir cok insanın hac ve umre icin Mekke ’ye gelmesinin ve bugun de dunyanın her tarafından insanların seller gibi akıp orada toplanmasının sebebi bu duadır. Bununla birlikte o bolge, tamamen kurak olmasına ve hayvanlar icin bile hic bitki yetişmemesine rağmen, senenin her mevsiminde ceşit ceşit meyve ve sebzelerle doludur.
Hz. İbrÂhim, eşini ve cocuğunu Beytullah ’ın yanında bırakıp onları Allah ’a emanet ettiğinde gonlunden kopup gelen icli yakarışlarla Rabbine şoyle yalvardı:
İbrahim Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
İbrahim Suresi 37. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan