1941 yılında İstanbul’da doğdu.Şişli Terakki Lisesi’ni (1959), Siyasal Bilgiler Maliye İktisat Şubesi’ni (1963) bitirdi. Michigan Universitesi’nden Sosyal Calışma Master’ı aldı (1966). Hacettepe Universitesi Sosyal Calışma Yuksek Okulu’nu kurdu ve muduru oldu (1968). Hacettepe Universitesi’nde Docent (1976) ve Profesor (1981) oldu.

Bir sure Dil ve Tarih-Coğrafya Fakultesi Tiyatro Kursusu’nde Sanat Sosyolojisi dersleri verdi (1976-1982). 1980 Askeri yonetiminin universitelerdeki uygulamalarını protesto etmek (ve sakalını kesmemek) icin universiteden istifa etti (1983). Bir sure Hurriyet gazetesinde danışmanlık yaptıktan sonra (1983-1987) 1987’de KAMAR Kamuoyu Araştırma A.Ş.’yi kurdu. Kultur
Bakanlığı musteşarlığı yaptı. Şimdi Yıldız Universitesi’nde oğretim uyesi ve Cumhuriyet gazetesi yazarı.

Calışmalarında toplumsal değişme kuramlarını, Turkiye’nin toplumsal yapısını, değişme eğilimlerini inceleyen Kongar, Turkiye icin kuramsal bir değişme modeli uretti ve ozellikle sanat, kultur, demokrasi ve iletişim sorunları uzerine odaklaştı. Bilimsel calışma ve yayınları yanında cok sayıda sanat edebiyat eleştirisi ve deneme de yazdı.

1977 TDK Bilim Odulu’nu ve 1979 Sedat Simavi Sosyal Bilimle Odulu’nu, 21. Yuzyılda Turkiye ile 1998 Aydın Doğan Bilim Odulu’nu aldı.

ESERLERİ
İmparatorluktan Gunumuze Turkiye’nin Toplumsal Yapısı (1985), Toplumsal Değişme Kuramları ve Turkiye Gerceği (1983), Kultur Uzerine (1989), Turkiye ve Kamuoyu (1992), Ben Musteşarken (1995), Demokrasi ve Laiklik (1997), 21. Yuzyılda Turkiye (1998).Ayrıca bir deneme kitabı Yaşamın Anlamı (1987), bir de romanı var:Hocaefendi’nin Sandukası (1989).

Ben Musteşarken
Emre Kongar
Remzi Kitabevi / Tarih Anı İnceleme Dizisi

Emre Kongar Hoca'mın "Ben Musteşarken" adlı kitabı yatağımın başucunda duruyor. Bu kitapta merakla ve keyifle okunan anıları var. -Hıncal Uluc- "Ben Musteşarken", devletin yapısını, Ankara burokrasisinin, kultur, sanat cevrelerinin devletle ilişkisini anlatıyor. -Kurşat Başar- Hani kitaplar vardır, neresinden girersiniz bağlanıverirsiniz, elinizden bırakamaz olursunuz; işte o kitaplardan biri Prof. Dr. Emre Kongar'ın "Ben Musteşarken" adlı yeni kitabı. -Melih Cevdet Anday-