Yusuf Suresi 4. ayeti ne anlatıyor? Yusuf Suresi 4. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Yusuf Suresi 4. Ayetinin Arapcası:اِذْ قَالَ يُوسُفُ لِاَب۪يهِ يَٓا اَبَتِ اِنّ۪ي رَاَيْتُ اَحَدَ عَشَرَ كَوْكَبًا وَالشَّمْسَ وَالْقَمَرَ رَاَيْتُهُمْ ل۪ي سَاجِد۪ينَ
Yusuf Suresi 4. Ayetinin Meali (Anlamı):Bir zamanlar Yûsuf babasına: “Babacığım! Ben ruyÂmda on bir yıldızı, guneşi ve ayı gordum; onların bana secde ettiğini gordum” dedi.
Yusuf Suresi 4. Ayetinin Tefsiri:Hz. Yûsuf, YÂkub (a.s.) ’ın on iki oğlundan biridir. Hz. İbrÂhim ’in torununun oğludur. Resûlullah (s.a.s.) Hz. Yûsuf ’un fazileti hakkında şoyle buyurur: “İnsanların en şereflisi kerîm oğlu kerîm oğlu kerîm oğlu kerîm yani hepsi Allah ’ın peygamberi olan İbrÂhim oğlu İshÂk oğlu YÂkub oğlu Yûsuf ’tur.” (BuhÂrî, Tefsir 12/1)
Yûsuf (a.s.), cocuk yaşlarında iken bir gece ruyasında on bir yıldız, guneş ve ayın kendisine secde ettiğini gormuş ve bunu babası YÂkub (a.s.) ’a anlatmıştır. Bu ruyada yıldızlar Hz. Yûsuf ’un on bir kardeşine, guneş annesine, ay ise babasına işaret eder. Hz. Yûsuf ’un ileride yuksek bir mevkiye cıkacağını; kardeşlerinin, anne ve babasının kendisine tÂbi olacaklarını gosterir. Cunku “secde”, ister tÂzim ve değer verme mÂnasında olsun, ister ibÂdet maksadıyla olsun “alnı yere koymak” demektir. Bu kelimede ayrıca daha guclu birinin huzurunda tevÂzu gosterme, itaat etme ve boyun eğme mÂnası da vardır.
Hz. YÂkub, oğlunun gorduğu ruyÂyı tevil ederek şu neticeleri cıkarır:
Yusuf Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Yusuf Suresi 4. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan