Hûd Suresi 26. ayeti ne anlatıyor? Hûd Suresi 26. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Hûd Suresi 26. Ayetinin Arapcası:اَنْ لَا تَعْبُدُٓوا اِلَّا اللّٰهَۜ اِنّ۪ٓي اَخَافُ عَلَيْكُمْ عَذَابَ يَوْمٍ اَل۪يمٍ
Hûd Suresi 26. Ayetinin Meali (Anlamı):“Allah ’tan başkasına kulluk etmeyin. Doğrusu ben, sizin hakkınızda can yakıcı bir gunun azabından korkuyorum.”
Hûd Suresi 26. Ayetinin Tefsiri:Allah TeÂlÂ, tebliğ ile vazifelendirdiği Rasûlu ’nu, bu yolda karşılaşacağı sıkıntı ve belalara karşı hazırlamak, tesellî etmek ve sabra alıştırmak icin onceki peygamberlerin kıssalarından cÂlib-i dikkat kesitler sunar. Bu kıssalarda, sonradan gelenlere ibret olması icin, peygamberlerin tevhid uğrunda verdikleri mucÂdeleleri, toplumlarının kendilerine karşı sergiledikleri tutum ve davranışları, bu arada meydana gelen hadiseleri ve bunların menfi veya muspet neticelerini haber verir. Buna da Hz. Nûh ’un kıssası ile başlar.
Nûh (a.s.) ’ın asıl isminin şukredici anlamında ŞÃ‚kir olduğu rivayet edilir. Cok Âh vÂh ettiği icin ona “Nûh” adı verildiği nakledilir. Nicin cok Âh vÂh ettiği hususunda ise şunlar soylenir:
› Kavminin kufur ve isyandaki inÂdı sebebiyle Hz. Nûh CenÂb-ı Hakk ’a “Rabbim! Yeryuzunde dolaşan bir tek kÂfir bile bırakma!” (Nûh 71/26) diye beddua eder. Fakat Allah TeÂl onun bu duasından hoşnut kalmaz. O da bu zellesi icin ağlar, Âh vÂh eder.
› Hz. Nûh tufan sırasında, oğluna karşı olan aşırı meyli ve muhabbeti sebebiyle “Rabbim! Şuphesiz ki oğlum benim ailemdendir” (Hûd 11/45) diyerek Rabbine yalvarır. Ancak CenÂb-ı Hak: “Ey Nûh! O kesinlikle senin ailenden değildir” (Hûd 11/46) buyurur. Bunun uzerine Hz. Nûh ya oğluna karşı şefkatinden veya kendi akıbetinden endişelendiği icin Âh vah etmeye başlar. (Bursevî, Rûhu ’l-BeyÂn, IV, 153-154)
Hz. Nûh, kavmine gonderilmiş apacık bir uyarıcıdır. Onları yalnızca Allah ’a kulluğa davet eder ve onları can yakıcı bir gunun azabından korkutur. Bu azap, dunya acısından inanmayanların boğulup helak olduğu tufan, Âhiret acısından ise cehennem ateşidir. Ancak inkarda taşlaşmış kişilere bu uyarının hicbir etkisi olmadı:
Hûd Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Hûd Suresi 26. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan