Cum'a Suresi 5. ayeti ne anlatıyor? Cum'a Suresi 5. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Cum'a Suresi 5. Ayetinin Arapcası:مَثَلُ الَّذ۪ينَ حُمِّلُوا التَّوْرٰيةَ ثُمَّ لَمْ يَحْمِلُوهَا كَمَثَلِ الْحِمَارِ يَحْمِلُ اَسْفَارًاۜ بِئْسَ مَثَلُ الْقَوْمِ الَّذ۪ينَ كَذَّبُوا بِاٰيَاتِ اللّٰهِۜ وَاللّٰهُ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِم۪ينَ
Cum'a Suresi 5. Ayetinin Meali (Anlamı):Tevrat ’ın hukumlerini uygulamakla yukumlu tutulan, fakat bu yukumluluğu yerine getirmeyenlerin hÂli, ciltlerle kitap taşıyan eşeğe benzer. Allah ’ın Âyetlerini yalanlayan topluluğun hÂli ne kotudur! Allah zÂlimler topluluğunu doğru yola erdirmez.
Cum'a Suresi 5. Ayetinin Tefsiri: Allah TeÂl bu temsille, kendilerine Tevrat verilmiş ve onun hukumleri oğretilmiş olup da bunları anlayıp gereğince amel etmeyen yahudilerin durumunu anlatır. Boylece ellerinde Tevrat olduğu halde onunla amel etmeyen, orada gelecek son peygamberin vasıfları anlatıldığı halde bunları nazar-ı itibara almayıp hatta ortbas eden yahudiler, taşıdığı şeyden yararlanamayan, sadece sırtında ağır bir yuk hisseden kitap taşıyıcı eşeğe benzetilir. İlim, amel ve irfandan habersiz olan eşeğin kÂrı sadece o kitapların yukunu cekmek olduğu gibi, yahudilerin de, okuyup ellerinde bulundurdukları kitaplarından kendilerine kalan şey, o kitabın kendi aleylerinde taşıdığı delillerin ve mesuliyetin ağır yukudur. (Fahreddin er-RÂzî, MefÂtîhu ’l-gayb, XXX, 5)
Şunu belirtmek gerekir ki, ilk planda yahudileri hedef alan bu temsil, ilmiyle amel etmeyen, ozellikle Kur ’Ân-ı Kerîm ’i okuyup ezberleyip gereğini yerine getirmeyen herkes icin gecerlidir. Bu benzetme, boyle kimselerin durumunun ne kadar cirkin olduğunu canlı bir tablo halinde sunmaktadır.
Nitekim Muhammed Rûcî (k.s.) ’un, kendisiyle ilgili anlattığı şu hÂdise ne kadar mÂnidÂrdır:
“Mescidin su deposunun yanındaydım. Mesnevî okuyordum. Şeyh Sadeddin yanıma geldi. Şoyle sordu:
«- Ne okuyorsun?»
«- Mesnevî okuyorum» dedim. Şoyle dedi:
«- Bunu sadece okumakla bir şey elde edemezsin. Calış ki, onun mÂnaları kalbinde ortaya cıksın.»
Bir gun de, halktan ayrı oturup ibÂdet ettiğim yere geldi. Elimde Mushaf-ı Şerîf vardı. Sordu:
«- Bu nedir?»
«- Bu, Mushaf ’tır» dedim. Şoyle dedi:
«- Onun mÂnalarına dalmadan okumak gaflettir, tenbelliktir.” (el-HadÂiku ’l-Verdiyye, s. 632)
Bilinmelidir ki, Allah ’ın ve O ’nun kitabının kıymetini bilmemek zulum, bilmeyenler de zÂlimdir. Allah ise zÂlimleri asla doğru yola erdirmez. Bildiği ile amel etmesi lazımken etmeyen, kendilerine hakkın delilleri gosterildiği halde onlara inanmayıp da doğrulama yerine yalanlamayı koyan zÂlimlerin doğru yolu bulmaları ve murada ermeleri mumkun değildir.
Ehl-i kitapla ilgili nakledilen gercek bilgi boyle olmakla birlikte onlar kendilerinin Allah ’ın birer sevgili olduklarını sanabilirler. Dolayısıyla onlara: Cum'a Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Cum'a Suresi 5. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan