"Tanım amaclıdır"

"Ağ Katmanına Devam"


RIP uzaklık vektor algoritmasına dayanır ve IGP'nin bir uygulamasıdır. İlk olarak XEROX Network System protokol kumesi icinde kullanılmış olup daha sonra IP ağ uygulamalarında kendisine geniş bir alan bulmuştur. UNIX işletim sistemiyle beraber gelen yonlendirilmiş ozelliği bir RIP uygulamasıdır.

Bu protokolde, en uygun yol atlama sayısına dayanılarak hesaplanır, her varış adresi icin en iyi yol bilgisi tabloda tutulur. Uygulamada RIP icin atlama sayısının en fazla 15 olacağı kabul edilmiştir. Bu değerden daha uzak yerler ulaşılmaz durum olarak değerlendirilir

Kaynaklarla derlenmiştir ;

RIP, uzaklık-vektor tabanlı bir yonlendirme protokoludur. Bu protokolu calıştıran router’lar kendi yonlendirme tablolarının tamamını 30 saniye aralıklarla butun interface’lerinden komşu router’lara gonderirler. Ayrıca en iyi yolu secerken sadece hop count değerini baz alır ve en fazla musaade edilebilir hop count değeri 15’dir. Yani hop count değeri 16 ağlar erişilemez (unreachable) olarak değerlendirilir.


RIP versiyon 1 sadece classful yonlendirmeyi kullanır. Yani bu versiyon da ağdaki tum cihazlar aynı subnet mask’ı kullanmak zorundadır. RIP veriyon 2 ise prefix yonlendirme olarak adlandırılır ve yonlendirme guncellemeleri sırasında subnet mask değeride gonderilir. Bu yonlendirmenin diğer bir adıda classless yonlendirmedir.

RIP uc farklı sayac (timer) kullanarak performansını ayarlar. Bu sayaclar şunlardır;

- Route Update timer: Router’ın komşularına, yonlendirme tablosunun tumunu gondermesi icin beklediği zaman aralığı. Tipik olarak 30 sn.’dir.

- Route invalid timer: Bir yonlendirmenin, yonlendirme tablosunda gecersiz olarak kabul edilmesi icin gecmesi gereken zaman aralığı. 90 sn.’lik bu zaman aralığında yonlendirme tablosundaki bir yonlendirme kaydıyla alakalı bir guncelleme olmazsa o kayıt gecersiz olarak işaretlenir. Ardından komşu router’lara bu yonlendirmenin gecersiz olduğu bildirilir.

- Route flush timer: Bir yonlendirmenin gecersiz olması ve yonlendirme tablosundan kaldırılması icin gereken zaman aralığı(240 sn.).

RIP’ı router uzerinde calıştırmak icin global konfigurasyon modunda “router rip” komutunu girmeliyiz.

RouterA(config)#router rip

Ardından router’a hangi network’e ait olduğunu bildiren “network” komutunu girmeliyiz.

RouterA(config-router)#network 172.16.0.0

RIP kullanılarak oğrenilen yonlendirme kayıtlarını “show ip route” komutunu kullanarak gorebilirsiniz. Karşımıza cıkan yonlendirme tablosunda kayıtların başında R harfi bulunanlar RIP tarafında yonlendirme tablosuna girilmiş kayıtlardır. Ayrıca RIP calıştıran bir router’ın tum interface’lerinden RIP anonslarını yayması gerekmeyebilir. Orneğin router’ın ethetnet interface’inden RIP anonslarının yayılması herhangi bir işimize yaramaz. Bu yuzden bu interface’i RIP icin pasif bir interface olarak tanımlamalıyız. Bunu gercekleştirmek icin aşağıdaki komutları kullanmalıyız.

RouterA(config)#router rip

RouterA(config-router)#network 172.16.0.0

RouterA(config-router)#passive-interface e0
__________________