EnfÂl Suresi 73. ayeti ne anlatıyor? EnfÂl Suresi 73. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...EnfÂl Suresi 73. Ayetinin Arapcası:وَالَّذ۪ينَ كَفَرُوا بَعْضُهُمْ اَوْلِيَٓاءُ بَعْضٍۜ اِلَّا تَفْعَلُوهُ تَكُنْ فِتْنَةٌ فِي الْاَرْضِ وَفَسَادٌ كَب۪يرٌۜ
EnfÂl Suresi 73. Ayetinin Meali (Anlamı):KÂfirler de birbirlerinin dost ve yardımcılarıdırlar. Eğer siz aynı şekilde birbirinize arka cıkmaz ve destek olmazsanız, yeryuzunde ne goturup ne getireceğini kestiremeyeceğiniz buyuk bir fitne, kargaşa ve buyuk bir bozgunculuk patlak verir.
EnfÂl Suresi 73. Ayetinin Tefsiri:Bu Âyet-i kerîmenin “Eğer siz aynı şekilde birbirinize arka cıkmaz ve destek olmazsanız, yeryuzunde ne goturup ne getireceğini kestiremeyeceğiniz buyuk bir fitne, kargaşa ve buyuk bir bozgunculuk patlak verir” kısmından şu mÂnaları anlamak mumkundur:
Birincisi; bu ifade, ayetin başındaki “KÂfirler de birbirlerinin dost ve yardımcılarıdırlar” cumlesi ile bağlantılı olarak ele alındığında: “Ey mu ’minler, eğer siz kÂfirlerin birbirlerine yardım ettikleri gibi birbirinize yardım etmezseniz, yeryuzunde buyuk bir fitne ve bozgunculuk ortaya cıkacaktır.”
İkincisi; 72. ayette bahsedilen “velÂyet hakkı”yla alakalı olarak ele alınırsa şu anlama gelir:
› Eğer Daru ’l-İslÂm ’da yaşayanlar, birbirlerinin dost ve yardımcıları olmazlarsa,
› Daru ’l-İslÂm ’a hicret etmeyen ve Daru ’l-Kufur ’de yaşayan muslumanları siyasî yonden korumaları dışında kabul etmezlerse,
› Daru ’l-İslÂm sınırları dışında yaşayan ve zulum goren muslumanlar yardım istediklerinde onlara yardım etmezlerse,
› Yardım ederken de, “Daru ’l-İslÂm ’da yaşayan muslumanlar anlaşma yaptıkları Daru ’l-Kufur ’de yaşayan muslumanlara yardım etmezler” kaidesine dikkat etmezlerse,
› KÂfirlerle tum dostÂne munÂsebetleri kesmezlerse, işte o zaman yeryuzunde bir fitne ve buyuk bir bozgunculuk cıkacaktır.
Sûre sona ererken gercek mu ’min olmanın olculeri yeniden hatırlatılmakta ve muslumanların bu olculere uygun davranmaları istenmektedir:
EnfÂl Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
EnfÂl Suresi 73. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan