EnfÂl Suresi 10. ayeti ne anlatıyor? EnfÂl Suresi 10. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...EnfÂl Suresi 10. Ayetinin Arapcası:وَمَا جَعَلَهُ اللّٰهُ اِلَّا بُشْرٰى وَلِتَطْمَئِنَّ بِه۪ قُلُوبُكُمْۚ وَمَا النَّصْرُ اِلَّا مِنْ عِنْدِ اللّٰهِۜ اِنَّ اللّٰهَ عَز۪يزٌ حَك۪يمٌ۟
EnfÂl Suresi 10. Ayetinin Meali (Anlamı):Allah, sadece kazanacağınız zafere bir mujde olsun ve o sayede butun endişeleriniz silinip kalpleriniz huzura ersin diye sizi meleklerle destekledi. Yoksa yardım ve zafer ancak Allah tarafındandır. Şuphesiz ki Allah, kudreti dÂim ustun gelen, her işi ve hukmu sağlam ve hikmetli olandır.
EnfÂl Suresi 10. Ayetinin Tefsiri:Âyetlerin iniş sebebi şoyledir:
Bedir gunu Resûlullah (s.a.s.) muşriklere baktı; onlar bin kişiydiler, ashÂbı ise ucyuz on kusur kişiden ibaretti. Bunun uzerine kıbleye dondu, ellerini yukarı kaldırdı ve Rabbine şoyle dua etmeye başladı:
“Rabbim! Bana olan va‘dini yerine getir. Rabbim, bana va‘dettiğini ver. Rabbim, bu kucucuk musluman topluluğu helÂk olursa yeryuzunde sana ibÂdet eden hic kimse kalmayacak!”
Ellerini goğe uzatmış, kıbleye donmuş halde o kadar dua etti ki ridÂsı omuzlarından duştu. O sırada Ebubekir (r.a.) yanına geldi, ridÂsını aldı, omuzlarına koydu, onu kucakladı ve:
“Ey Allah ’ın Rasûlu! Anam babam sana feda olsun! Rabbine niyÂzın, yakarman artık yeter. Hic şuphen olmasın, O sana vÂdini mutlaka yerine getirecektir” dedi ve bunun uzerine Allah Teal bu Âyet-i kerîmeleri indirdi. (Tirmizî, Tefsir 8, 3/3081; Muslim, CihÂd 58; Ahmed b. Hanbel, Musned, I, 30)
İlÂhî yardımlar, gozleri saran tatlı bir uyku ve ruhları serinleten guzel bir yağmur halinde inmeye başladı:
EnfÂl Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
EnfÂl Suresi 10. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan