MeÂric Suresi 24. ayeti ne anlatıyor? MeÂric Suresi 24. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...MeÂric Suresi 24. Ayetinin Arapcası:وَالَّذ۪ينَ ف۪ٓي اَمْوَالِهِمْ حَقٌّ مَعْلُومٌۙ
MeÂric Suresi 24. Ayetinin Meali (Anlamı):Mallarında belirli bir pay vardır:
MeÂric Suresi 24. Ayetinin Tefsiri:O mu ’minler, kazandıkları mallarda fakirin, dilencinin ve ihtiyaclının hakkı olduğunu bilirler ve onu verirler. Burada kastedilen hak, ozellikle zekÂt ve miktarı belirlenmiş sadakalardır. Ayette zikredilen اَلسَّٓائِلُ (sÂil), hakkını isteyen kimsedir; اَلْمَحْرُومُ (mahrum) ise, istemeyen, ihtiyacını dile getirmeyen dolayısıyla mahrum kalan kimsedir. Mallarda ihtiyac sahiplerinin ve yoksulların hakkının olduğu duşuncesi, bir yandan Allah ’ın lutfuna yonelik duyguyu, ote yandan insanlık bağlarının onemini yansıtır. Hırs ve cimriliğin boyunduruğundan kurtuluş da ancak bu sayede mumkundur. Bu duygu aynı zamanda butun ummetin dayanışması ve yardımlaşması icin bir sosyal guvencedir. Mumin ruhun karakteristik ozelliklerinden biri olarak bu tabloda cizilmesinin yanı sıra bu duygu, sûrede amaclanan cimrilik ve mal hırsına yonelik tedavinin bir halkasını da oluşturur.
Bu konuda Ubeydullah Ahrar Hazretleri ’nin guzel bir ornek davranışı şoyledir:
Kendisi anlatıyor:
“Herat ’ta bulunuyordum. Birgun pazara gitmiştim. Bir kişi yanıma geldi ve:
«- Acım, beni Allah rızÂsı icin doyurur musun!..» dedi.
O an, hicbir imk­nım yoktu. Sadece eski bir sarığım vardı. Bir aşhÂneye girip aşcıya:
«- Şu sarığımı al. Eski, ama temizdir. Bulaşıklarını kurularsın. Ancak bu­nun mukÂbilinde şu ac insanı doyurur musun?» dedim.
Aşcı, o fakire yemek verdi; sarığımı da bana iÂde etmek istedi. Butun ısrarlarına rağmen kabul etmedim. Kendim de ac olduğum hÂlde o fakîr doyuncaya kadar bekledim.” (el-HadÂiku ’l-Verdiyye, s. 651)
Hz. MevlÂna şu oğudu verir:
“Yoksul kişi nasıl comertliğe, iyiliğe muhtac ise, comertlik de, iyilik de yoksul kişiye muh­tactır. Guzeller, nasıl tozsuz, passız, parlak ayna ararlarsa, comertlik de yok­sulları, zayıfları oyle aramaktadır. Guzellerin yuzleri ayna ile suslenir, guzelleşir. Ayna olmazsa guzellik meydana cıkmaz, iyiliğin, comertliğin yuzu de yoksula bakmakla goru­lur. Mademki yoksul comertliğin aynasıdır, sakın aynaya karşı gonul kırıcı sozler soyleyerek aynayı buğulandırma.” (MevlÂnÂ, Mesnevî, 2744-2748. beyitler)
Sıra hesap ve ceza gununu tasdikte:MeÂric Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
MeÂric Suresi 24. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan