Kevser Suresi 1. ayeti ne anlatıyor? Kevser Suresi 1. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Kevser Suresi 1. Ayetinin Arapcası:اِنَّٓا اَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَۜ
Kevser Suresi 1. Ayetinin Meali (Anlamı):Rasûlum! Şuphesiz biz sana Kevser; bol nimet, ilim ve buyuk şeref verdik.
Kevser Suresi 1. Ayetinin Tefsiri:Âlemlerin Efendisi (s.a.s.), asla “ebter” olamaz. Cunku Yuce Allah ona Kevser ’i lutfetmiştir. اَلْكَوْثَرُ (kevser), cokluk mÂnasındaki اَلْكَثْرَةُ (kesret) kokunden gelir. O, butun iyilik, guzellik ve hayırları icine alan gercekten cok şumullu bir lafızdır. Bu mÂnalardan bazıları şoyledir:
Bitmek tukenmek bilmeyen cok hayır, bol nimet,
Kur ’Ân-ı Kerîm, Peygamberlik ve İslÂm dini,
Kur ’Ân-ı Kerîm ’le alakalı ilimler ve mÂnalar,
Mu ’minlere dinî hayatlarında sağlanan kolaylıklar,
MakÂm-ı Mahmûd, şefaat hakkı,
Peygamberimiz (s.a.s.) ’e kıyamete kadar iman ve itaat edecek ummetinin cokluğu,
Cennette verilecek havuz ve ırmak.
Kevser havuzu ve ırmağı hakkında Resûlullah (s.a.s.) şoyle buyurur:
“Kevser, cennette bir ırmaktır. Her iki kıyısı altındandır. Bu ırmak inci ve yakut uzerinden akar. Toprağı miskten daha hoştur. Suyu bal­dan tatlı, kardan daha beyazdır.” (Tirmizî, Tefsir 108)
Enes (r.a.) anlatıyor:
Biz Resûlullah (s.a.s.) ’in huzurunda bulunuyor iken Efendimiz (s.a.s.) kısa bir sure uyuyuverdi. Daha sonra tebessum ederek başını kaldırdı. Bizler:
“- Ey Allah ’ın Rasûlu! Tebessum etmenize sebep nedir?” diye sorduk. Şoyle buyurdu:
“- Az once bana bîr sûre in­dirildi” buyurup Kevser sûresini okudu. Sonra:
“- Kev­ser nedir, bilir misiniz?” diye sordu. Bizler:
“- Allah ve Rasûlu daha iyi bilir” de­yince şoyle buyurdu:
“- O aziz ve celil olan Rabbimin bana va‘dettiği bir ırmak­tır. Onda pek cok hayır vardır. O kıyamet gununde ummetimin su icmek icin geleceği bir havuzdur. Etrafındaki kapları yıldızların sayısıncadır…” (Muslim, SalÂt 53-54)
Fahr-i KÂinat (s.a.s.) buyuruyor:
“Ben sizin Kevser havuzuna ilk erişeniniz olacak ve sizi orada karşılayacağım! Sizinle buluşma yerimiz o havuzdur. Ben şu an onu goruyorum! Ben sizin hakkınızda şe­hÂdet edeceğim! Şu an bana yerin hazîneleri ve onların anahtarları verildi. Vallahi, sizin icin benden sonra, muşrikliğe donersiniz diye korkmam! Fakat ben, sizin icin dunya ihtirÂsına kapılır ve onun uzerinde birbirinizi kıskanırsınız, birbiri­nizi oldurursunuz ve sizden oncekilerin yok olup gittikleri gibi siz de yok olur gidersiniz diye korkarım!..” (BuhÂrî, Tefsir 108/1; Muslim, FezÂil 31)
Efendimiz (s.a.s.) ’e bu nimetlerin verileceği mujdelenerek, gonlu teselli edilmiş, huznu giderilmiş ve bu husustaki ileri geri konuşan kÂfirlere hadleri bildirilmiştir.
Bu buyuk nimete karşılık olarak:
Kevser Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Kevser Suresi 1. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan