İslam ’da anne baba hakkı neden onemlidir? Anne babaya iyi ve guzel davranmayı emreden ayetler.Kul hakları icinde en muhim olanı ana-baba hakkıdır. Allah ve Resûlu ’ne itaatten sonra ana-babaya itaat gelir. Cunku anne ve babalarımız varlık sebebimiz ve velînîmetimizdir. Maddî ve mÂnevî hayÂtımızı inşÃ‚ eden mustesn fazîlet Âbideleridir. Bir anne yureği ve kucağı, cocuk terbiyesinin yapıldığı muhteşem bir dershÂnedir. Âile yuvası, cocuğun istikbÂlini şekillendiren ilk eğitim muessesesidir. Dolayısıyla anne ve babaların evlÂtları uzerindeki hakları sayıya gelmeyecek kadar coktur.
ANNE BABAYA İTAAT İLE İLGİLİ AYETLER CenÂb-ı Hak, kendi haklarından sonra anne babaya iyi ve guzel davranmayı ilk sırada zikrederek şoyle emreder:
Allah'a ibadet edin ve O'na hicbir şeyi ortak koşmayın. Anne-babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolcuya, ellerinizin altında bulunanlara (kole, cariye, hizmetci ve benzerlerine) iyi davranın; Allah kendini beğenen ve daima boburlenip duran kimseyi sevmez. (Nisa / 36. Ayet)
Rabbin yalnız kendisine kulluk etmenizi ve ana-babaya iyilik yapmanızı kesin olarak emretti. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlılık cağına erişirlerse sakın onlara “Of!” bile deme, onları azarlama, onlara gonul alıcı tatlı ve guzel soz soyle! (İsr / 23. Ayet)
Rabbiniz, icinizde taşıdığınız niyet ve duşuncelerinizi en iyi bilendir. Eğer siz bir kısım hatalardan sonra hÂlini duzeltenlerden olursanız, şuphesiz Allah, gunahlarından icten tevbe edip kendisine yonelenlere karşı cok bağışlayıcıdır. (İsr / 25. Ayet)
Biz insana ana-babasına iyi davranmasını emrettik. Fakat, eğer onlar seni hakkında bilgin olmayan bir şeyi koru korune bana ortak koşmaya zorlayacak olurlarsa, onlara sakın itaat etme! Donuşunuz ancak banadır. Ben de yapmakta olduğunuz şeyleri size bir bir haber vereceğim. (Ankebût / 8. Ayet)
Biz insana, anne-babasına mumkun olan en iyi şekilde davranmasını emrettik. Annesi onu nice zahmetlere katlanarak karnında taşımış; sutten kesilmesi de iki yılı bulmuştur. Onun icin, ey insan, bana şukret, ana-babana da teşekkur et. Unutma ki, sonunda bana donecek ve yaptıklarının hesabını vereceksin. (Lokman / 14. Ayet)
Eğer anne-baban seni, ilÂhlığına dÂir bilgin olmayan şeyleri bana ortak koşmaya zorlayacak olurlarsa, o takdirde onlara itaat etme. Fakat yine de dunyada onlara gerektiği olcude sahip cık. Sen, her işinde butun gonluyle bana yonelmiş, surekli benim rızÂmı arayan seckin kulların yolunu izle. Sonunda donuşunuz bana olacak, ben de butun yaptıklarınızı size tek tek haber vereceğim. (Lokman / 15. Ayet)
Biz insana anne babasına en guzel şekilde davranmasını onemle emrettik. Cunku annesi onu nice zahmetlere katlanarak karnında taşımış ve nice gucluklerle doğurmuştur. Cocuğun ana karnında taşınması ve sutten kesilmesi otuz ay surer. NihÂyet insan guclu kuvvetli cağına erişip kırk yaşına varınca şoyle der: “Rabbim! Bana ve ana-babama verdiğin nimetlere şukretmeyi ve seni hoşnut kılacak sÂlih ameller işlemeyi bana nasip et. Soyumdan gelenleri de sÂlih insanlar yap. Tevbe edip senin kapına dondum ve ben tam bir teslimiyetle sana boyun eğenlerdenim.” (Ahkaf / 15. Ayet)
En icten tevÂzu ve merhamet duygularıyla onlara kol kanat ger ve haklarında: “Rabbim! Nasıl onlar beni kucukluğumde şefkat ve sevgiyle terbiye edip yetiştirdilerse, sen de onlara oyle merhamet eyle” diye dua et! (İsr / 24. Ayet)
Kaynak: kuranvemeali.com
İslam ve İhsan
ANNE BABAYA İTAAT NASIL OLMALIDIR?
ANNE VE BABAYA BAKMAKLA YUKUMLU OLAN EVLAT HANGİSİDİR?