İslam nedir? İman nedir? İhsan nedir? İşte İslam ’ın bir butun olarak kısaca tarifi…İslÂm, itÂat ve teslimiyet demektir. İslÂm ’ın ozu, denebilecek bu hadîs-i şerîf cok muhimdir. Once îmÂn, sonra ibÂdetler, daha sonra da tasavvufî bir terbiye ile elde edilebilecek olan ihsÂn kıvÂmı… İşte İslÂm ’ın bir butun olarak kısaca tÂrifi…
Omer ibnu ’l-HattÂb (r.a) şoyle buyurmuştur:
Bir gun Resûlullah Efendimiz ’in huzur-iÂlîlerinde bulunduğumuz bir esnÂda, elbisesi beyaz mı beyaz, sacları siyah mı siyah, yoldan gelmiş bir hÂli olmayan ve icimizden kimsenin tanımadığı bir adam cıkageldi. Peygamber Efendimiz ’in yanına sokuldu, onune oturdu, dizlerini Allah Resûlu ’nun dizlerine dayadı, ellerini dizlerinin ustune koydu ve:
“–Ey Muhammed, İslÂm nedir?” dedi.
Rasûlullah Efendimiz:
“–İslÂm, Allah ’tan başka ilÂh olmadığına ve Muhammed ’in Allah ’ın Rasûlu olduğuna şehÂdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekÂtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna guc yetirip imkÂn bulduğun zaman KÂ ’be ’yi ziyÂret (hac) etmendir” buyurdular. Adam:
“–Doğru soyledin.” dedi. Onun hem sorup hem de tasdik etmesi tuhafımıza gitti. Adam:
“–Peki, îman nedir?” dedi. Resûlullah Efendimiz:
“–Allah ’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, Âhiret gunune inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmÂn etmendir” buyurdular. Adam tekrar:
“–Doğru soyledin.” diye tasdik etti ve:
“–Peki, ihsÂn nedir, onu da anlat” dedi. Rasûlullah Efendimiz:
“–İhsÂn, Allah ’a, onu goruyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu gormuyorsan da O seni mutlaka goruyor” buyurdular. Adam yine:
“–Doğru soyledin” dedi, sonra da:
“–KıyÂmet ne zaman kopacak?” diye sordu. Peygamber Efendimiz:
“–Kendisine soru sorulan, bu hususta sorandan daha bilgili değildir!” cevabını verdi. Adam:
“–O hÂlde alÂmetlerini haber ver.” dedi. Resûlullah Efendimiz:
“–Annelerin, kendilerine cÂriye muÂmelesi yapacak cocuklar doğurması, yalın ayak, başıkabak, cıplak koyun cobanlarının, yuksek ve mukemmel binÂlar yapma husûsunda birbirleriyle yarışmalarıdır” buyurdular.
Adam, kalkıp gitti. Ben bir sure oylece kalakaldım. Daha sonra Peygamber Efendimiz:
“–Ey Omer, soru soran kimdi, biliyor musun?” buyurdular. Ben:
“–Allah ve Resûlu daha iyi bilir” dedim. Rasûlullah Efendimiz (s.a.v):
“–O, CebrÂil (a.s.) idi, size dîninizi oğretmeye geldi” buyurdular. (Muslim, ÎmÂn 1, 5. Krş. BuhÂrî, ÎmÂn 37; Tirmizi ÎmÂn 4; Ebû DÂvûd, Sunnet 16; NesÂi, MevÂkît 6; İbn MÂce, Mukaddime, 9)
İslÂm ’ın ozu, denebilecek bu hadîs-i şerîf cok muhimdir. Once îmÂn, sonra ibÂdetler, daha sonra da tasavvufî bir terbiye ile elde edilebilecek olan ihsÂn kıvÂmı… İşte İslÂm ’ın bir butun olarak kısaca tÂrifi…
İnsanların, ana-babalarına hurmet etmeyip onlara kotu davranmaları, birbirleriyle dunyalık yarışına girerek her şeyi bu dunyadan ibaret zannetmeleri ise kıyÂmet alÂmetlerindendir. Hatta “Bu durum bir toplumun kıyÂmetidir” demek bile mumkundur.
Kaynak: Dr. murat Kaya, Hz. Omer'den 111 Hayat Olcusu, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan
İMAN NEDİR? İSLAM NEDİR? İHSAN NEDİR? (Meşhur Cimril HÂdis-i Şerif-i)
İMAN İSLAM VE İHSAN KAVRAMLARI