Kıyamet gunu neler sorulacak? Ahirette sorulacak sorular nelerdir? İşte hesap gunu sorulacak sorular...Bir vÂiz, kursude ahret hallerini anlatıyordu. Cemaatin arasında Allah dostlarından Şeyh Şiblî Hazretleri de vardı.
AHİRETTE SORULACAK SORULAR VÂiz efendi, CenÂb-ı Hakk ’ın Âhirette soracağı suallerden bahsederken:
“–İlmini nerede kullandığın, sorulacak! Malını-mulkunu nereden kazanıp nereye harcadığın, sorulacak! Omrunu nasıl gecirdiğin, sorulacak! İbadetlerini ne kadar yaptın, sorulacak! HarÂma, helÂle dikkat ettin mi, sorulacak!..”
Bunların ardından vaiz,
“–Şunlar da bunlar da sorulacak.” diye bircok husus sıraladı.
AHİRETTE SORULACAK EN ONEMLİ SORU VÂizi dinleyen Şiblî Hazretleri, yumuşak bir ifadeyle şoyle seslendi:
“–Ey vÂiz efendi! Soruların belki en muhimini unuttun! Allah TeÂl kısaca şunu soracak:
«Ey kulum! Sen dunyadayken Ben daima seninleydim; sana şah damarından daha yakındım; fakat sen kiminleydin?!»”
İşte Hakk ’a kullukta butun mesele, boyle bir şuura ve kalbî hissiyata sahip olabilmektir!..
Hakikaten, insanoğlu Rabbiyle beraberliği nispetinde hak yolda ve istikamet uzeredir. Rabbinden gafil kaldığı ve O ’nu unuttuğu olcude de nefsaniyetin hoyratlığına ve şeytanın saptırmasına dûcÂr olmuş demektir. CenÂb-ı Hak bu hÂle duşmememiz icin bizi şoyle ikaz eder:
“AllÂh ’ı unutan ve bu yuzden AllÂh ’ın da onlara kendilerini unutturduğu kimseler gibi olmayın. Onlar yoldan cıkan kimselerdir.” (el-Haşr, 19)
Kaynak: İslam Akaidi, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan
KIYAMET GUNU İLK NELERDEN SORULAR SORULACAK?