Kıyametin yaklaştığını belirten hadisi şerif hangisidir? Peygamber Efendimiz (s.a.v) hadisi şerifte ne buyuruyor? Dr. Murat Kaya anlatıyor...
Hz. CÂbir (radıyallÂhu anh) anlatıyor:
"Resûlullah (aleyhissalÂtu vesselÂm) hutbe verdi mi gozleri kızarır, sesi yukselir, ofkesi artardı. Sanki bir orduya "Duşmanınız akşama veya sabaha size baskın yapacak!" diye tehlikeyi haber veren komutan gibi (fevkalde ciddî bir ed ile):
"Ben size, kıyÂmet şu iki parmak kadar yakınlaşmış olduğu bir zamanda peygamber gonderildim." der ve şehadet parmağı ile orta parmağını birbirine yaklaştırarak gosterir, sozlerine şoyle devam ederdi:
"Emm bÂd! Bilesiniz, sozlerin en hayırlısı Kitabullah'tır. En guzel yol da Muhammed'in yoludur,. İşlerin en şerlisi de sonradan ihdÂs edilenlerdir. Her bid'at dalÂlettir." Ayrıca şunları da soylerdi:
"Ben her mu'mine kendi nefsinden daha yakınım. Nitekim, kim bir mal bırakırsa bu ailesi icindir. Kim bir borc veya (bakıma muhtac) horanta bırakırsa bu bana aittir ve benim uzerimedir." [Muslim, Cuma 43, (867); NesÂî, İydeyn 22, (3, 188, 189).]
HADİSTEN NE ANLAMALIYIZ? 1. Bu rivÂyet, hutbe sırasında Resûlullah (aleyhissalÂtu vesselÂm)'ın hutbede işlediği mevzuya gore tavır aldığını ifade etmektedir. Mevzu ciddi meseleleri ihtiva ediyor, hatırlatmalarda bulunuyorsa akşama veya sabaha her şeyi mahvetmek, hayata son vermek uzere gelecek duşman baskınını haber veren bir komutanın ciddiyetini takınıyor, yuzu kızarıyor, sesinin tonu artıyor vs.
Şuphesiz, mevzuya uygun bir tavrın takınılması, zoraki, yapmacık bir hal değil, tabii bir durum, anlatılan meselelerin ehemmiyetini rûhen yaşamanın, yakînî bir imanla tasdikin neticesidir. Bu hal, muhakkak ki muhatap uzerinde hÂsıl olması arzulanan te'sirin tahakkukunda rol oynar. Boylece (aleyhissalÂtu vesselÂm), hatiplik san'atının esaslarını da vazetmiş olmaktadır.
2. Şurası muhakkak ki Resûlullah (aleyhissalÂtu vesselÂm)'ın hadiste tasvir edilen hali, her hutbesine mahsus değildir. İnzÂr (sakındırma) ve tehdîd mevzularını işleme zamanlarına mahsustur.
3. Resûlullah (aleyhissalÂtu vesselÂm)'ın şehadet parmağı ile orta parmağını yan yana getirerek gostermesi, bunların yakınlığına telmihan, kıyametin yakınlığını ifade icin olabileceği gibi, bu ikisi arasında ucuncu bir parmak bulunmaması sebebiyle, kendisi ile kıyamet arasında başka bir peygamberin olmayacağına işaret maksadıyla da olabilir.
Resûlullah (aleyhissalÂtu vesselÂm)'tan gunumuze kadar, şu kadar zamanın gecmesi, hadiste ifade edilen kıyÂmet yakınlığını cerhetmez, cunku dunyanın omrune nisbet edilince bu muddet gercekten cok az bir şey olur. Resûlullah (aleyhissalÂtu vesselÂm) kıyÂmetin yakınlığını başka hadislerde de ele almıştır. Bunlardan biri şoyle:
"Dunyanın omru yedi basamaktır, ben yedinci basamakta gonderildim."
Bir diğeri de şoyle:
"İsrÂfil (aleyhisselÂm)'i gordum, sûr'u kapmış, ufurmek icin kendisine izin verilmesini bekliyor."
Kur'Ân-ı Kerîm'de de:
اِقْتَرَبَتِ السَّاعَةُ وَانْشَقَّ الْقَمَرُ "Kıyamet saati yaklaştı, ay ikiye ayrıldı." (Kamer, 54/1) buyrulmuştur.
KIYAMET İLE İLGİLİ BENZER YAZILAR PEYGAMBER EFENDİMİZ ’İN HABER VERDİĞİ KIYAMET ALAMETLERİ KIYAMET GUNU OZEL KILINACAK O İNSAN KIYAMET NASIL OLACAK? KIYAMET GUNUNU ANLATAN SURELER KIYAMETE KADAR SURECEK SAVAŞ İNSANIN KIYAMETİ OLAN YEDİ ŞEY
İslam ve İhsan